Ønsker du at låne til hus? Hvis du gerne vil vide, om du kan låne til hus, skal du være klar over, at der er flere forskellige ting, der kan være medvirkende til at bestemme, om du har mulighed for at kunne låne penge til et hus eller ej. Generelt set vil det typisk være sådan, at dine muligheder for at låne som oftest vil være bestemt ud fra, hvordan din nuværende økonomi ser ud. Ikke alle danskere har samme økonomiske situation. Derfor er det også naturligt, at det ikke er alle danskere, der har helt de samme lånemuligheder.

kan-jeg-laane-til-hus

Hvilke ting er afgørende for dine lånemuligheder?

Helt overordnet set vil følgende ting spille en væsentlig rolle i forhold til dine muligheder for at kunne komme til at låne penge til hus. Vi vil nedenfor komme ind på nogle af de mest væsentlige punkter, der kan være medbestemmende for dine lånemuligheder. På den måde kan du få et bedre indblik i hvilke ting, som du bør gøre dig nogle tanker omkring i forbindelse med, at du skal ud for at låne penge til dit nye hus.

1. Din indkomst

Din bank vil gå ind og vurdere, om din nuværende indkomst ligger på et fornuftigt niveau, og om din økonomi er bæredygtig til at kunne få lov til at låne penge til dit drømmehus. Her vil de blandt andet sørge for at tage højde for, hvor meget du løbende skal betale hver måned i afdrag på dit lån. Din månedlige indkomst har rigtig meget at sige i forhold til dine lånemuligheder i banken. Derfor er det helt klart noget, som du bør tænke over. Jo højere din indkomst er hver måned, jo større er chancen for, at du vil kunne låne penge til det hus, du godt kunne tænke dig.

2. Din formue er væsentlig for dine lånemuligheder

Udover at det naturligvis vil være væsentlig, at din løbende månedlige indkomst ligger på et fornuftigt niveau, så skal du herudover også forvente, at størrelsen på din konto bestemt kan spille en ganske betydningsfuld rolle for dine lånemuligheder. Det er der flere grunde til. Til dels er det helt generelt et lovkrav, at du som låntager selv ejer minimum 5% af det beløb, som din bolig koster. Det betyder med andre ord, at hvis du eksempelvis ønsker at låne penge til dit hus, som koster 2 millioner kroner, så skal du som minimum selv kunne lægge 5% af dette beløb – altså 10.000 kroner. Kan du ikke det, har du ikke mulighed for at låne til huset.

Selvom minimumskravet for at kunne låne penge er på 5%, så kan det alligevel godt være en god idé, at du sørger for at lægge mere. Dette skyldes, at du har mulighed for at låne 80% af boligens samlede beløb i et realkreditinstitut. Resten skal lånes i banken. Renten i et realkreditinstitut ligger på et væsentligt lavere beløb end det, som man skal betale i rente i banken. Ofte er det tilmed væsentligt lavere. Derfor kan det for mange kommende boligejere godt vise sig at være klogt at lægge det størst mulige beløb, som man har mulighed for selv at lægge, når boligen skal købes. Derved undgår man nemlig at skulle betale en høj rentesats.

3. Skal du bo alene?

Udover formue samt indkomst er der også en anden ting, som banken tit og ofte vægter højt. Det er nemlig, om du skal bo i den pågældende bolig alene eller med en partner. Hvis du eksempelvis ønsker at købe den pågældende bolig med en partner, kan det i visse tilfælde godt være lettere for dig at få lov til at låne pengene. Dette skyldes ganske simpelt, at banken derved har en mindre risiko, eftersom der nu er to personer til at betale gælden af. Herudover er det samtidig også medvirkende til at sørge for, at de faste, løbende omkostninger splittes mellem to personer, og dermed er det billigere for den enkelte person at være bosiddende i den pågældende bolig, da man nu har mulighed for at dele udgifter til eksempelvis ejerudgifter, strøm, varme m.m. Dette er derfor noget, der bestemt også bliver vægtet højt.

Hvor meget kan jeg låne til hus?

hvor-meget-kan-jeg-laane-til-hus

Hvor mange penge du som boligejer har muligheden for at komme til at låne til hus vil være afhængig af rigtig mange forskellige faktorer. Først og fremmest er det som tidligere nævnt et must, at du har mulighed for at lægge de minimum 5% af boligens pris. Hvor meget du vil kunne låne derudover afhænger i høj grad af, hvor meget banken er villig til at gå med til, da de resterende 15% op til 20% skal lånes af banken.

Det er derfor en vurderingssag fra bankens side i samspil med realkreditinstituttet, hvor mange penge du vil have mulighed for at kunne låne til nyt hus.

Undersøg markedet inden dit boligkøb

Bankerne i Danmark har ofte forskellige krav til deres låntagere. Ikke alle banker stiller de samme krav – f.eks. i forhold til indkomst eller formue. Det kan derfor være klogt, at du får undersøgt markedet. På den måde kan du nemlig både finde dig en bank, som kan acceptere dine nuværende økonomiske forhold – samtidig med at du finder det sted at låne penge, hvor renten er billigst.

Øvrig nyttigt læsestof:

Hvor meget betaler man i ejendomsskat?

Beregn hvor meget du kan låne