En af forudsætningerne for at have en bolig, der ikke er modtagelig for indtrængen af fugt og ikke har skæve vægge, revne i murene eller lignende, er at have et godt fundament, der i høj grad har forebyggende effekt over for de netop nævnte skader. For at få et godt fundament til drivhuset, det nye hus, garagen eller hvilket byggeprojekt, der end måtte stå for døren, er det vigtigt at sørge for en god og rigtig udført udgravning, da det er her det afgøres, om hvor god kvaliteten på det færdige fundament end måtte blive. Hertil følger at man skal lave præcise opmålinger i henhold til længder, bredder og vinkler.
Sørg for nøjagtig opmåling
I forhold til opmåling af vinkler, er det vigtigt, at der i hjørnerne er netop 90 grader, da fundamentet vil blive skævt i forhold til det, der skal bygges ovenpå fundamentet, hvis ikke dette måles korrekt på. Et godt tip her er at trække snore, således intet skal overlades til øjemålets tilfældigheder, da men vha. snorene kan bevare det gode overblik, når udgravning til fundament skal begynde. Hvis man ønsker at gøre præcisionen bedre, kan man vælge at grave en rende med en spade langs snorene, så man præcis ved, hvor der skal graves, når gravemaskinen skal grave ud. Når man skal grave render, er det vigtigt at finde den rette dybde, og hvilken dybde, der er den rette, afhænger af, hvilket projekt man er i gang med. Bygninger, der ikke skal opvarmes, kræver mindre render end de bygninger, der skal opvarmes, hvilket er vigtigt at være opmærksom på i forbindelse med etablering af fundament.
Vær sikker på at dybden er optimal
Det er også vigtigt at finde den rette dybde, hvor jorden er fast og frostsikker, således man ikke risikerer unødvendige skader, som ville forekomme, hvis materialerne i fundamentet skulle blive udsat for frost. Et af problemerne ved dette er, at materialerne og jorden omkring vil tø op igen, hvilket på længere sigt kan give alvorlige fugtskader på bygningen. Som tommelfingerregel kan man sige, at man mindst skal bevæge sig 90 cm ned i jorden for at være sikker på, at jorden er frostsikker og fast nok til at bygge på. Er jorden ikke fast nok, findes der dog et alternativ, der hedder forskalling, hvor man forebygger mod små jodskrev ved benyttelse af eksempelvis brædder.