Der er rigtig mange gode grunde til at energirenover og meget få til ikke at gøre det. Først og fremmest hjælper du pengepungen, men det er heller ikke ligegyldigt, at du skåner et miljø, der efterhånden må sige at være rimelig belastet.

Derudover gør du dit hjem meget mere komfortabelt at opholde sig i. At energirenovere kan dog være en kompleks sag, hvor man skal holde tungen lige i munden, hvis man skal få det bedste resultat. Vi guider dig!

Forudsætninger for den gode energirenovering

Det hele handler om at være på forkant med tingene. En energirenovering er ikke bare noget, man hopper ud i uden at tænke de forskellige scenarier igennem. Først og fremmest skal du overveje, hvilke bygge-entreprenører, du skal bruge.

Derudover er det selvfølgelig vigtigt, at du har styr på potentialet af din energirenovering. Det nytter som regel ikke noget at energirenovere, hvis du allerede bor i en bolig med et højt energimærke. Tommelfingerreglen lyder på, at jo ældre bygningen er desto større afkast giver det at energirenovere.

 Hvad kan jeg energirenovere?

Der er mange, der ikke helt er klar over, hvor meget man egentlig kan energirenovere. Faktisk er der næsten ikke noget, man ikke kan energirenovere. Igen skal man selvfølgelig være opmærksom på afkastet af de valgte foretagender.

Typisk inddeler man energirenovering i to kategorier.

  1. Boligens facade
  2. Diverse installationer

Boligens facade handler mest at isolere det, der adskiller ude- og indemiljøet. Det kan være mange ting. En af de tiltag man typisk foretager sig hertil er en hulmursisolering. Med nye teknikker er en hulmursisolering blevet ekstra effektiv, samtidig med det kun tager halvdelen af, hvad det plejer at gøre. Det tager typisk ikke meget mere end en lang eftermiddag og koster bestemt ikke det hvide ud af øjnene.

Et andet effektivt foretagende er en udskiftning af døre og vinduer. Disse elementer er typisk de svage led i forhold til isolering af dine facade. Igen tager en udskiftning af disse elementer ikke særlig lang tid, men til gengæld virkelig gøre en forskel i forhold dit energiforbrug.

Du kan også vælge at isolere kælderen. Mange lider af fugt i kælderen i forbindelse af en dårlig isolering. Fugt i kælderen giver dig både et ukomfortabelt hus og koster dyrt på varmeregningen. Ved at isolere kælderen bedre imødekommer du derfor problemer med fugt i kælderen.

I forbindelse med diverse installationer kan du overveje at installere et solcelle anlæg. Et solcelle anlæg er dyrt, men vil betale sig tilbage efter mellem 3-5 år. Til gengæld gør sådan et anlæg dig nærmest uafhængig af energi.

Hvis du hellere vil påbegynde mindre tiltag, kan du overveje at udskifte radiatorventiler og termostatstyringer. Disse er små foretagender, men kan, hvis de ikke er blevet skiftet længe, virkelig gøre en forskel.