Leder du efter den bedste dyne, så du er sikret en fantastisk komfort under din søvn? At finde frem til en god dyne, er ikke just den helt store raketvidenskab. Der er dog alligevel et par parametre, som er utrolig vigtige at overveje, når du køber en dyne. Dette er måske en af de bedste artikler, som er skrevet til at vælge den rette dyne, da vi ved at mange mennesker kunne drage fordel af, at have en guide til at finde den rette dyne:
Mind By BN – Sval
Leder du efter en normal dyne med målene 140 x 200, som er lavet af utrolig høj kvalitet og som kan købes til en fornuftig pris, så er denne dyne måske den rette for dig. Mind by BN er en let, sval og sund sommerdyne, som er perfekt til varme sommeraftener.
Det er vigtigt med et sundt søvnmiljø for, at sikrer at du opnår en stabil nattesøvn. Dette er netop hvad denne dyne fra Mind by BN er. Den har en række forskellige miljøcertifikater på sig. Af forskellige miljøcertifikater kan bl.a. nævnes Nomite, som er super vigtigt, hvis du er allergisker.
Dynen er også med certifikatet Downafresh. Med et certifikat som Downafresh er du sikrer på, at du får en dyne, hvor indholdet i dynen er 100% i orden. Dynen indeholder bl.a. moskusdun, som er noget som befinder sig i den højde ende af skalaen. Derudover er der også en anden type andedun, hvis opbygning gør at dynen er både let og varm.
Bæreevne er et udtryk for, hvor god dynen er til at isolerer sig. Bæreevne er også et udtryk for dynens varmeevne. Denne dyne fra Mind By BN har en bæreevne på 10, hvilket er over middel, som er særdeles godt. At dynen har en bæreevne på 10, fortæller også hvilken kvalitet dyne har.
Balance by BN – Lun
Dette er en normal dyne med målene 140 x 200 centimeter. Det er vigtigt, at du køber en dyne som mindst er 20 centimeter længere end din højde. Derfor anbefaler vi ikke at du køber denne dyne, hvis du er højere end 180 centimeter
Balance by BN er en lun dyne, hvor fyldet er 100% moskusdun. Moskusdun er noget af det bedste indhold, som du kan få på markedet. Dette giver dynen en utrolig lethed og varme. Denne dynen er en helårsdyne og kan anvendes hele året rundt.
Desuden er denne dyne med en række forskellige certifikater. Alle certifikater indikerer at dynen er allergivenligt. Desuden er den produceret uden nogle former for allergifremkaldende stoffer. Er du allergisker og har svært ved at finde en dyne, er dette måske den rette for dig. BN har de formål at tilbyde en sund dyne til alle allergikere, som derved trygt kan sove i denne dyne.
Et af certifikaterne som er tilknyttet denne dyne er Nomite. Det betyder at du med garanti er sikret en dyne, hvor stoffet og vævet og således kan støvmidler ikke leve i det.
Dynen har en bæreevne på 11, som er utrolig højt, når man tager skalaen i betragtning som kun går op til 16. Skal du have en dyne, som befinder sig helt oppe i toppen af skalaen, vil det også koste en formue. Derfor er denne dyne med en bæreevne på 11 et godt køb, når man samtidig tager prisen i betragtning.
Svinedrengen – Lun Ringsted Dun dyne
Denne enkelmandsdyne med målene 140 x 200 centimeter er produceret af det danske bran Ringsted, som der i rigtig mange år har været danskernes garanti for en dyne med høj kvalitet. Denne dyne er produceret med 90% moskusdun og 10% småfjer. Svinedrengen er både lækkert indvendigt og udenpå
Udover at dynen indeholder 90% moskusdun, får du et ydre med 100% bomuldssatin. Dette giver dynen en eminent soft finish, som er med til at give dynen en markant bedre oplevelses. Sagt med andre ordet er helhedsindtrykket enormt stærkt
Ringsted er et dansk brand, som sætter stor pris på kvalitet og dyrevelfærd og det er ingen undtagelse i denne dyne, hvor alle dunene er industrislagtede ænder og ikke tale om en genpluk, som ved mange andre dyner. Dette giver dyne en højere kvalitet, da dunene er bedst første gang man plukker dem
Svinedrenge har en bæreevne på 11, hvilket gør at den er oplagt til at benytte til soveværelser, som har en gennemsnitlige temperatur omkring de 20 garder. Det danske klima varrier forholdsvist lidt i forskel til lande. Derfor er denne dyne også perfekt som en helårsdyne.
Du får desuden også en dyne, som lever op til samtlige certifikater indenfor EU. Af certifikater kan bl.a. nævnes Nomite, Downafresh og Oeko-Tex Klasse 1.
Disse overvejelser skal du gør dig, før du køber en ny dyne
Når du skal ud at investerer i den rette dyne til dig, er der en række parameter, som du bør tage en nærmere kig på, før du vælger at købe en ny dyne. Du kan her se en liste over hvilke parametre som du bør overvejer før dit køb:
• Størrelse på dynen
• Dynens fyld
• Sveder eller fryser du ofte om natten?
• Certifikater – Ekstra vigtigt hvis du er allergiker
• Prisleje
Dynens størrelse
Langt de fleste mennesker tænker og vælger en dyne med en normal dyne længde. Dette er en kæmpe fejl som mange mennesker laver. Når du er på udkig efter en dyne, skal du ikke bare vælge en dyne i normal størrelse, men en dyne som passer dig i længden. Hovedreglen siger, at man altid skal vælge en dyne, som mindst er 20 cm længere end dig.
Er du 1,80 centimeter bør du vælge en dyne som mindst er 2 meter i længden. Grunden til, at det er vigtigt at du vælger en dyne som er længere end din højde er, at du helst skal undgå, at din tæer ligger uden for dynen. For at du skal kunne mærke dynen fulde effekt, er det vigtigt at hele din krop er placeret inden for dynen.
Bedre Nætter
Hvis du finder det meget svært at vælge den rette længde og godt kunne tænke dig at få professionel og gratis vejledning, så anbefaler vi at du besøger siden bedre nætter. Hos Bedre Nætter har de en chatfunktion, som er ganske enkel og effektiv og der er mulighed for, at kommunikere med en senge- og dyneekspert. På denne her måde er du sikker på, at du vælge den rette dyne med den rette længde.
Dynens fyld
Dynens fyld er utrolig afgørende for hvilken dyne du skal vælge. Det er dynen fyld, som skal sørge for at du kan holde varmen om natten. Når man skal vælge dynens fyld, skelner man ofte mellem 2 slags dyner: En dundyne og fiberdyne. Om du skal vælge den ene fremfor den anden afhænger af hvilket prisleje du har lyst til at investerer efter en dyne.
Man betegner en fiberdyne som dynernes discountudgave og befinder sig derfor også i den lave ende rent kvalitetsmæssig, men også prismæssig. Du kan med fordel anvende dynerne i dit sommerhus hvis du har sådan et ellers er de perfekte til gæsteværelset eller som ekstra dyne. Den største fordel ved en fiberdyne fremfor en dundyne er prisen. Fiberdyne er også velegnet til folk som er allergikere. Du skal dog være opmærksom på, at folk som er allergiker, kan sagtens tåle en dundyne. Det kræver bare de rette certifikater.
Hvis du gerne vil have en dyne hvor kvalitet er i top og dermed opnå en bedre søvn, så anbefales det altid at du tager en dundyne. Dundyner koster en del mere en fiberdyne, men kvaliteten er også derefter. Dog er dundyne blevet billigere og det er også muligt at finde en dundyne som befinder sig i det samme prisleje som en fiberdyne. Det er ikke altid at en dyndyne er bedre end en fiberdyne. Det kan være at en dyndyne kun består af 50% dun og resten er fjer. Hvis du gerne vil have en dundyne, så sørg altid for at tjekke hvor mange procent af dyne, som udgør dun som fyld.
Længere nede på siden kommer der en længere og mere uddybe forklaring for dundyner. Du vil bl.a. kunne læse om moskusdun gåsedun, andedun osv.
Sveder eller fryser du ofte om natten?
Når du skal vælge en dyne, er det vigtigt at du overvejer, hvordan du normalt har det varmemæssigt i løbet af natten, fordi det spiller også en rolle for dit dynevalg.
Hvis du ofte sveder om natte eller du oplever at vågne om morgen, hvor din madras eller dyne er fyldt med sved, bør du foretrække en køligere dyne at sove med Fryser du derimod, bør du foretrække at vælge som er noget tykkere og varmer bedre.
Det er bevist, at den bedste temperatur at sove med er omkring de 20 grader med henblik på, at du få den bedst mulige nattesøvn. Sover du i et soveværelse, hvor temperatuen er omkring de 20 garder, vil en helårsdyne være at foretrække. En helårsdyne har en bæreevne på ca. 10-12 og derfor er det, også det perfekte valg for langt de fleste mennesker. Dette er også en god hovedregel at tage med og bruge, som pejlemærke når du selv skal ud at købe en ny dyne.
Dyne-certifikater
Det kan godt betale sig rent prismæssig at holde øje med, hvad de forskellige dyner har. Det er specielt vigtigt at holde øje med, hvis du er allergisker. Er du allergisker bør du mindst vælge en dyne med en eller flere certifikater. Dette kunne være en dyne med certifikaterne: Oeko-tex, Downafresh og Nomite.
Selvom du ikke er allergisker, kan du med fordel stadig være opmærksom på at vælge en dyne som besidder en eller flere certifikater. En dyne med et certifikater sikrer dig en sundere nattesøvn, hvor du ikke blevet påvirket af dynen materialer eller indhold. En dyne hvor materialet eller indholdet påvirker dig, kan betyde at du vågner flere gange om natten for at dreje dig eller lignede.
Prisleje
Prisen er en faktorer som alle mennesker tænker over, når de skal ud at invester i noget. For mange mennesker er det prisen, som er den vigtigste faktorer, når de skal ud at købe noget nyt. Det er uanset om det er en dyne, en seng eller noget helt tredje.
Det er vigtigt at huske på at pris og kvalitet hænger sammen og derfor bør dette også tages i betragtning når du skal vælge en ny dyne. Du kan selvfølgelig være heldig at gøre et godt tilbud eller lignede, hvor du investerer i en dyne med en god kvalitet, men til en lavere pris end den burde koste.
Selvom den lette og billige løsning ofte er tiltrækkende for pengepungen, så er det ikke ensbetydende med, at det er det som gør dig lykkeligst i længden. Det er vigtigt at huske på, at en dyne er noget som vi bruger omkring 1/3 sammen med hver dag og ofte i rigtig mange år. Du har måske allerede erfaret at en dårlig nattesøvn også har en påvirkning på din ydeevne og dit humør i løbet af din dagligdag.
Derfor bør prisen ikke alene spiller en rolle for dit dynevalg. Det kan derfor godt betale sig at ofrer en smule mere end du lige først havde tænkt dig, sådan at din nattesøvn bliver god og stabil og samtidig vil din ydeevne og dit humør være bedre i dagligdagen.
Dyner og varme
Når du skal vælge en dyne, så opstår der tit spørgsmålet omkring, ”hvor godt varmer denne dyne?” Indenfor dynebranchen findes der som regel tre forskellige varmenheder. Disse varmeenheder er følgende:
• Sval
• Lun
• Varm
Sval
Sval er en perfekt dyne til dig som ofte sveder rigtig meget om natten og generelt oplever, at have det for varmt om natten. Du har sikkert hørt om en sommerdyne før og det er netop det man betegner sval for at være. En Sval dyne kan med fordel anvendes hele året rundt, hvis du ofte oplever varmeproblemer om natten.
Lun
En lun dyne er det som de fleste mennesker sover med uden at de faktisk ved det. En lun dyne er den gennemsnit dyne, som hverken er for kold eller for varm og kan derfor anvendelse hele året rundt
Varm
Du har måske allerede regnet ud, hvad en varme dyne er. Enten ud fra de 2 tidligere dyner eller måske bare navnet. En varm dyne bliver ofte betegnet, som en dyne som anvendelse om vinter, hvor det er ekstra koldt. En varme dyne har en bedre isoleringsevne modsat de andre dyner. Du bør foretrække en varmedyne, hvis du ofte fryser om natten
Ønsker du mere professionelle viden og vejledning uden at det skal koste dig noget, så bør du gå ind på bedre nætter. De har en chatfunktion, hvor det er muligt at få besvaret alle sine spørgsmål af en ekspert inden for dynebranchen.
Dynefyld – Hvilke forskellige fyld findes der?
Du har måske allerede lagt mærke til eller du har måske selv erfaret at der findes et hav af forskellige dyner. Du går måske med tanken om hvad det bedste dynefyld er og hvad forskellen er på de forskellige dynefyld? Svaret kan du finde herunder.
Gåsedun
Hvis du gerne vil have noget af det bedste fyld som der findes, skal du absolut vælger gåsedun. Det eneste fyld, som er bedre end gåsedun er edderdun, men det kan også koste helt op til 50.000 – 60.000 kroner.
Det unikke ved gåsedun er, at det er kendt for, at have en uovertruffen varmeevne kombineret med en meget lav vægt. At sove med en dyne, som indeholder gåsedun er en unik oplevelses.
Der skal ingen tvivl herske om, at gåsedun er det rette for dig, hvis du ønsker en dyne med noget af det bedste fyld på marked. Dog skal du alligevel være opmærksom på gåsedun, da nogle forhandler reklamere for, at denne dyne er en gåsedun dyne selvom dynen kun indeholder 20% dun og resten indeholder 80% fjer og fjer er langt fra lige så gode og komfortable som gåsedun. Derfor er det vigtigt at du er opmærksom på hvor meget af dynen indhold som faktisk indeholder gåsedun.
Andedun
Andedun betegner man lidt som dynerne discount fyld. Andedun er relativ billigt i forskel til de andre slags dun. Det skyldes bl.a. at andedun ikke er særlig god til at varme. Hvis du blot skal ud at investerer i en ekstra dyne eller en dyne til gæsteværelset er en dyne med andedun det perfekte valg.
Moskusdun
Et andet populært og godt dynefyld er moskusdun. Det er ikke lige så godt som gåsedun, men det befinder sig i den gode ende. Moskusdun er kendt for, at leverer en pæn længde dun, som samtidig er uhyre fyldige, hvorfor de også egner sig perfekt til dyne fyld og befinder sig i den gode ende, når man skal vælge dyne fyld.
En ulempe ved moskusdun er, at de varierer rigtig meget. Det er muligt at finde moskusdun som er bedre en gåsedun, men det kræver også at du er villig til at betale prisen. Sådan er det generelt indenfor dynebranchen. Du får hvad du betaler for.
Mikrofiber
Leder du efter noget fyld til din dyne og du er ligeglad med, om det er naturligt eller ej, så er Mikrofiber det perfekte valg for dig. Mikrofiber er velegnet til folk som er allergisker og derfor ikke kan tåle det naturlige fyld. Derudover er Mikrofiber også utrolig let at vaske, hvilket også må være et plus.
Mikrofiber er desværre kendt for, at kvaliteten ikke altid er lige høj, som den eksempelvis er ved gåsedun og moskusdun. Vælger du Mikrofiber som dit fyld i din næste dyne, bør du være opmærksom på, at vægten ikke er en indikator på hvor god en dyne er. Derudover er det også en god ting at huske på, at hulfiber dyner ikke er i nærheden af, at være ligeså gode som mikrofiberdyner. En dyne med fyld af hulfiber ligner meget en andedun hvad angår kvaliteten.
Hvilket fyld skal jeg så vælge til min dyne?
Dette spørgsmål afhænger af dine krav og behov for valg af fyld til din dyne. Hvis du leder efter en dyne, som føles som en drøm at sove med, bør du bestemt kigger efter en dyne med fyldet af gåsedun eller moskusdun. Inden du går på jagt efter en dyne med fyld af enten gåsedun eller moskusdun skal du være opmærksom på at pris og kvalitet hænger sammen og du vil derfor komme til at betale en smule ekstra, hvis det er det du ønsker.
Hvis du derimod ikke har de store krav til en dyne, så kan du passende vælge en billigere model. Dette kunne enten være Mikrofiber eller andedun. En Mikrofiber er værd at vælge, hvis du er allergisker og ikke kan tåle de naturlige dun.
Hvad er mere værd at vide om dyner?
Du vil herunder kunne læse hvilke forskellige dynestørrelser der findes og måske få en ide til hvilken størrelse din næste dyne skal være. Derudover vil du også få svaret på hvad bæreevne er for noget og hvordan man vasker en dyne på den letteste og mest effektive måde.
Er du på jagt efter en dyne med nogle specialmål så anbefaler vi, at du forhører dig omkring muligheder hos en forhandler. En forhandler har typisk direkte kontakt med producenten og kan derfor spørge om mulighederne for at få lavet specialmål og prisen. Du kan også vælge, at gå ind på bedre nætter, hvor der er mulighed for at chatte med eksperter indenfor dynebranchen, som kan hjælpe dig.
• 140 x 200 cm (Normal størrelse)
• 140 x 200 cm (Ekstra lang)
• 200 x 200 cm (Normal dobbeltdyne)
• 200 x 220 cm (Ekstra lang dobbeltdyne)
• 240 x 220 cm ( ekstra stor dobbeltdyne
Hvad er bæreevne?
Når du skal ud at invester i en ny dyner er det vigtigt, at du kigger på dynens bæreevne. Bæreevne er et udtryk for hvor god dynen er til at isolerer. Sagt på en anden måde dynens varmegrad.
Hvis d ukøber en dyne med en høj bæreevne vil det sige, at du har købt en dyne som har en god isoleringsevne og dermed en varm dyne. Bæreevne er også en indikator for om en dyne har en god kvalitet. En dyne som har en høj bæreevne vil også føles mere luftig og let. Dette kan betyde forbedre komfortabelt. Der er de færreste, som synes at det er dejligt at sove med en dyne, som føles tung og som er umedgørlig.
Man kan karakteriser en dyne med bæreevne fra 2 til 16. Hvis du køber en dyne som har en bæreevne på 2, vil du opleve at du har købt en dyne, som er fuldt med fjer eller dun. Køber du derimod en dyne som har en bæreevne på 16, vil du have en dyne, som er fyldt med edderdun.
Vi nævnte tidligere, at det var vigtigt med en temperatur som var omkring de 20 garder i soveværelse. Det er lige så vigtigt, at du køber en dyne som har en bæreevne på mindst 10, hvis du gerne vil have en dyne med god kvalitet og som kan sikrer dig en stabil nattesøvn.
Hvorfor vasker man en dyne?
Først og fremmest kan du med fordel vaske din dyne 2 gange om året. Ved at vaske din dynge 2 gange om året, mindsker du risikoen for tre ting. Du nedbringer risikoen for at udvikle allergi. Du slipper for husstøvmider og til sidst øger du holdbarheden på din dyne.
Hvis der ikke er oplyst noget bestemt for den enkel dyne, kan dyner ofte vaskes ved 60 garder. Vi anbefaler, at din dyne bliver vasket i en vaskemaskine på min 7kg. Hvis dette ikke sker, vil du opleve, at din dyne ikke bliver vasket og skyllet ordentlig igennem. Derudover er det også værd at vide, at husstøvmider dør ved 55 garder og derfor er er det ofte bedst at vaske din dyne ved 60 garder.
En god ide, når man skal vaske en dyne er, at man altid lige tjekker vaskeanvisningen. Der er nemlig stor forskel på, hvad en dyne kan tåle og derfor er du altid på den sikrer side, når du læser vaskeanvisningen igennem.
Inden du vasker din dyne, bør du tjekke om syninger er hele eller om der er huller eller andet, som kan bryder op under vasken og ødelægge dynen. Du kan med fordel også altid købe et vaskemiddel, som der er velegnet til vask af dyner. Efter vask kan du med fordel anvende en tørretumbler til din dyne. Efter du har tørretumblet din dyne er det en god ide at tage dynen ud og ryste den et par gange – Derved undgår du at dun og fjer klumper sig sammen.
Hvilke forskellige dyne-certifikater findes der og hvilken betydning har?
Der findes en række forskellige certifikater, som alle er værd at vide lidt mere om, før du skal ud at købe en ny dyne. Certifikater er utrolig vigtige, hvis du er allergisker eller gerne vil undgå at blive det. De forskellige certifikater tjener alle en funktion og samtidig er de en garanti for kvaliteten.
Man har i Europa mange strenge krav til dynernes kvalitet, hvilket er noget producenterne bliver nødt til at leve op til ved bl.a. hjælp af certifikaterne. Du kan nedenunder læse om de 3 vigtigste certifikater inden for dynebranchen.
Oeko-Tex
Oeko-Tex er et certifikat, som arbejder med dynen tekstiler. Du bør som udgangspunkt ikke vælge en dyne, som har mindre en 100 i certificering. Vælger du en dyne, som har under 100, vil dynen standard højsandsynlig ikke leve op til din standard.
Nomite
Dette certifikat er utrolig vigtigt, hvis du er allergisker. Nomite arbejder med at sikrer, at stoffet omkring dynen er så tætvævet, at det er umuligt for dine hudceller at trænge igennem dynen. Der er mange, som synes at Nomite er det vigtigste certifikat, at holde øje med, når man skal købe en ny dyne.
Downafresh
Downafresh er et certifikat, som beskæftiger sig med dundyners hygiejne. Downafresh sikrer dig en dyne, hvor indholdet er 100% i orden. Hvis en dyne er markeret med certifikatet Downafresh er det din garanti for, at dunene er blevet rengjort, tørret og testet på en så optimal måde, som det er muligt. Downafresh sikrer også at dunene, som er blevet samlet ind, er blevet samlet ind på en forsvarlig og moralsk god måde.
Hvorfor er det vigtigt, at bruge tid på at finde den rette dyne til dig?
Undrer du dig over, hvorfor det er nødvendigt at finde den rette dyne, så læs med her. Hvis man ikke får en god nattesøvn, så fungerer man heller ikke optimal i dagligdagen. Vi føler os trætte og vores humør er hel i bund.
En dårlig nattesøvn mindsker ikke bare din energi, men påvirker også dit immunforsvar, som øger risikoen for, at du bliver syg. En god nattesøvn er altafgørende for at få en daglig til at fungerer optimal.
Hvis du gerne vil sikrer dig en optimal nattesøvn, er det nødvendigt at investerer i en dyne, som passer til dine behov. Derfor kan det godt betale sig, at man får sat sig ind i tingene.
Vi håber du har fået nytte af vores store dyne guide og det er noget du tænker over fremadrettet, når du skal vælge dyne.
Andre nyttige artikler:
Hvis du godt kunne tænke dig at finde andre spændende artikler, som også omhandler valg af f.eks. dyne, pude, madras eller lignende, kan du med blandt andet med fordel tage et kig på vores artikel omkring valg af enmandsseng.