En god gryde er et must, når det kommer til madlavningen. Det kan dog være noget af en udfordring at finde frem til de bedste gryder til dit køkken. Gryder findes nemlig i mange varianter, størrelser, materialer og designs – så der er meget at overveje.

I denne guide giver vi dig derfor et overblik over, hvad du bør tage i betragtning, inden du anskaffer dig nye gryder til dit køkken.

Hvad er dit behov?

Når du skal finde de bedst mulige gryder, er det vigtigt, at du overvejer hvad lige netop dit behov er. Hvis du tager udgangspunkt i dig selv og dine køkkenvaner, bliver det nemmere at vælge den rette type gryde.

Overvej først, hvor mange mennesker du som regel laver mad til. Har du en stor familie, bor du med din kæreste, eller måske alene? Hvis du dagligt laver store portioner mad til mange mennesker, har du naturligvis brug for en forholdsvis stor gryde. Bor du derimod alene, er det nemmest at lave mad i mindre gryder.

Antallet af gryder, du har brug for i dit køkken, afhænger af, hvor meget du laver mad. Hvis du elsker at bruge timevis i køkkenet og eksperimentere med nye opskrifter, har du brug for et stort udvalg af gryder.

Har du derimod et mere afslappet forhold til din madlavning, kommer du langt med bare tre forskellige gryder. Hvis du har en kasserolle til saucer og småretter, en gryde på tre til fire liter til at koge kartofler og lignende i, samt en lidt større gryde til for eksempel kødsovs, så er du godt dækket ind.

Tænk praktisk, når du vælger gryder

Hvis du har et lille køkken med begrænset skabsplads, kan du med fordel vælge gryder, som kan bruges til flere forskellige formål. Køb for eksempel en mellemstor kasserolle, som du både kan bruge til at lave sauce og koge kartofler.

Tænk desuden over hvilken komfurtype, du har. Alle former for gryder kan bruges på gas- og elkomfurer, samt på glaskeramiske komfurer. Hvis du derimod har et induktionskomfur, skal du bruge en gryde med magnetisk bund.

De bedste gryder leder hurtigt varmen til maden og holder længe på den. De er desuden nemme at gøre rene, og de har en god holdbarhed.

Aluminiumsgryde

En aluminiumsgryde leder varmen hurtigt til bund og sider, og den er velegnet til både kogning og stegning.

Aluminium er ikke det mest holdbare materiale til en gryde, men så længe du har den, er den yderst anvendelig og brugbar.

Aluminiumsgryder er lette, og de er derfor nemme at håndtere. Eftersom aluminium er blødere end stål, bliver gryderne lidt nemmere bulede. Desuden kan de afgive små mængder aluminium til maden, hvilket ikke er giftigt. Det kan dog farve maden en smule, så undgå at bruge en aluminiumsgryde til for eksempel lyse saucer.

Kobbergryde

Kobber leder varme omkring seks gange så godt som jern, og en kobbergryde er derfor en fortrinlig varmeleder. Gryderne fordeler varmen jævnt, og de reagerer øjeblikkeligt på temperaturændringer. Derfor afkøles de hurtigt, når de tages af varmen igen.

Kobbergryder har et meget eksklusivt look, og de er yderst populære blandt professionelle kokke. Gryderne er især velegnede til sautering, og til at smelte fødevarer, der ikke må koge, som for eksempel chokolade.

Kobbergryderne er uden tvivl en dyr løsning, men de er ideelle, hvis du ikke ønsker at gå på kompromis med kvaliteten.

Rustfri stålgryde

En gryde af rustfrit stål er ideel til dagligt brug, idet den er både nem at håndtere og rengøre. Gryden er billig at købe, men den er yderst holdbar og fremstillet i et hygiejnisk materiale.

Gryder af rustfrit stål fås med enten sandwichbund eller multilayerbund. Sandwichbunden er langsom at opvarme, men efterfølgende holder den længe på varmen. Multilayerbunden er derimod hurtig til at varme op, og falder derefter hurtigt igen, når den tages af varmen.

Støbejernsgryde

En støbejernsgryde er en holdbar type gryde, der er særdeles velegnet til stegning og gryderetter, fordi den holder godt på varmen. Den er desuden velegnet til de populære grydebrød, som får en lækker sprød skorpe, når de bages i ovnen.

Støbejernsgryder tåler meget høje temperaturer, og det er en af de mest robuste gryder på markedet. Prismæssigt ligger støbejernsgryder i den høje ende, men til gengæld kan de bruges på alle slags komfurer, også induktion.

De bedste gryder

Vi kommer ikke udenom, at gryder hører til det vigtigste udstyr i dit køkken. Derfor er det vigtigt, at du finder den rette gryde for dig og dine behov, og det kan bl.a. Kop & Kande hjælpe dig med. Gryder og kasseroller hører nemlig til deres kerneområde, og de fører et bredt udvalg af forskellige typer gryder i de anerkendte mærker Scanpan, Raadvad, Le Creuset, Eva Trio, OBH Nordica, samt deres eget kvalitetsmærke Aldente.

Så uanset om du søger gryder i rustfrit stål, aluminium eller støbejern, kan du hos en butik som Kop & Kande finde nogle af de bedste gryder på markedet.