Hvis du nogensinde har prøvet at købe hvidevarer, ved du, hvor uoverskueligt det kan være. Man ved ofte ikke, hvad ens behov egentlig er, og selvom sælgeren i butikken som regel vil dig det bedste, kan det være svært at skelne skidt fra kanel. Derfor har vi lavet denne lille guide, som kan hjælpe dig til at zoome ind på dine behov, så du er forberedt, når du står i butikken.

Opvaskemaskine

Se efter, hvor mange kuverter maskinen er lavet til. Passer den til jeres forbrug, og er det realistisk, at I kan fylde maskinen helt hver gang? En vask med en halvfuld maskine er penge lige ud af vinduet, så her kan det virkelig betale sig at tænke sig om. Hvis I kun er 1-2 personer, kan det formentlig betale sig at investere i en bordopvaskemaskine, så I kan vaske en fuld maskine hver dag. Uanset hvilken type, du vælger, bør du også undersøge, hvor meget vand maskinen bruger, så du undgår at få en kæmpe vandregning.

Når du har sporet dig ind på de grovere detaljer, skal du overveje små, men vigtige, detaljer som støjniveau og fleksibilitet. Hvis du både har brug for at vaske store fade og sarte glas, er det vigtigt, at du køber en maskine, hvor du kan rykke rundt på indretningen og vælge forskellige programmer.

Køleskab

I første omgang skal du overveje, om du skal bruge et køleskab eller et køle/fryseskab. Der er ingen grund til at købe et køleskab med indbygget fryser, hvis du ikke har brug for den, eller hvis den alligevel er for lille, så tænk dig godt om på dette punkt.

Dernæst skal du finde ud af, hvilken kapacitet, du har brug for. En tommelfingerregel er, at én person har brug for cirka 100 liter, og så 50 liter for hver ekstra person i husstanden.

Vaskemaskine

Du skal for det første tænke over, hvor mange kilo maskinen skal kunne klare. Bor du alene, kan du måske klare dig med en maskine til 3 kilo, men er I flere, skal du op i størrelse. Det kan også være en god idé at tænke over, om du ofte har brug for at vaske små vaske. Uanset om maskinen har mængdekontrol eller ej, bruger den nemlig unødvendigt meget vand, hvis maskinen er for stor i forhold til mængden af tøj.

Til sidst skal du overveje, om maskinen har de programmer og kræfter, du har brug for. Skal du bruge et særligt uldprogram, eller er du tilhænger af et lynhurtigt kvikprogram til træningstøjet?

Afhængigt af, hvilke tørremuligheder du har, er det også en god idé at kigge på, hvor godt maskinen centrifugerer. Det gør nemlig en stor forskel for, hvor hurtigt tøjet tørrer.

Tænk over energiforbruget

Som et sidste tip bør du altid kigge på energimærket, når du køber hvidevarer. En A+++-mærket maskine kan spare dig for flere tusinde kroner i sin levetid, så tag det med i overvejelserne, før du køber den billigste model.