Vi er mange der ønsker at blive mere miljørigtige, og måske er det dig. Men vi er også mange der bare ønsker at reducere vores varmeregning. Så hvorfor egentlig ikke gøre begge dele? Her er 3 måder at spare både miljøet og pengepungen.

Jordvarme:

Jordvarme er en af de mest naturlige og CO2 neutrale måde at få varme i hjemmet på, men det er også dyrt at lave. Så selvom du måske gerne vil være grøn, skal det stadig kunne betale sig for dig. Derfor skal du minimum tænkte 10 år ud i fremtiden, da det ca. er den tid det tager for en jordvarme anlæg at betale sig selv tilbage. Så hvis i lige har købt hus, og har planer om at bo der længe, er det en genial måde at spare en masse penge på, om 10 år. Prisen på et sådan anlæg ligger på omkring 100.000 kroner.

Du sparer også et sted mellem 40-60 % af dit CO2 udslip, ved at bruge et jordvarme anlæg. At lave et jordvarmeanlæg kan dog være meget besværligt og bør derfor primært blive installeret inden man laver bygningen, da det skal graves ned i jorden. Reglen lyder at du skal bruge ca. dobbelt så mange kvadratmeter have som kvadratmeter hus. Man kan altså ikke få det hvis man bor på en mindre grund eller i et parcelhus. En anden ting man skal huske er at der skal en professionel til at udføre arbejdet, da væsken der flyder i rørende, er ekstremt giftigt.

Varmepumpe:

En varmepumpe virker på mange måder ligesom et jordvarme anlæg. Det man udnytter, er vekslingen mellem varme og kulde. Der findes to slags varmepumper, den der bruger luft og den der bruger vand. Men princippet er det samme. Det handler om vekslingen og udnyttelsen af denne energi. Det der sker i praksis, er at den specielle væsker der ligger i rørende bliver påvirker af den skiftende temperatur.

Denne meget specielle væske går fra væske til gas ved meget lille ændring i temperaturen og en kompressor øger efterfølgende temperaturen i gasen, ved at putte den under pres, og på den måde stiger temperaturen på gasen. Denne gas bliver så frigivet inde i et lukket system i huset. Når gasen rammer kulden i huset, ændres gasen til væske igen, og på den måde løber det hele i ring. Langt de fleste sparer et sted mellem 25-75 % af varmeregningen ved at skifte til varmepumpeanlæg. Og på CO2 fronten kan du sparer hele 75%! Et varmepumpe anlæg koster også omkring 100.000 kroner at installere, men det kan spare sig selv hjem på 5-10 år og kan i øvrigt holde 25-35 år.

Ydermurs isolering:

Den anden nemme måde at gøre det på, er ved at give dit hus et facelift. Der er mange ældre huse, som godt kunne trænge til at få pudset facaden. Så i samme ombæring kunne ydermurs isolering være rigtig god ide, da der er mange penge at sparer. Der er selvfølgelig meget stor forskel fra hus til hus, men det er hurtigt et sted mellem 5 til 10 tusinde kroner om året du kan skrabe af budgettet efter sådan en renovering. Den bedste energirenovering er selvfølgelig hvis i gør brug af både Jordvarmen eller varmepumpe OG ydermursisoleringen. Så sparer i hurtige pengene sammen, og I laver ikke unødig energispil.