Har du fået nyt køkken eller måske renoveret dit eksisterende køkken, ja, så kræver det i de fleste tilfælde en investering i nye hvidevarer.

Et af de mest brugte redskaber i dit køkken er ovnen. Uanset om du skal bage brød, stege en saftig steg eller lave grøntsagstærter, har du brug for en ovn.

Pris og kvalitet

Du kan få indbygningsovne med mange funktioner og i mange prisklasser. Som regel hænger pris og kvalitet sammen, og det gør det også, når du skal vælge ovn. Jo flere funktioner din ovn har, jo dyrere er den.

Det er vigtigt at vælge den rigtige ovn til lige netop dit behov, så du ikke betaler for noget, som du ikke bruger. Få eventuelt inspiration ved at læse om de 64 bedste ovne.

Hvis du ikke har brug for, at ovnen har mange funktioner, men kun bruger den til de almindelige ting som at bage et brød, stege en kylling eller en steg, så kan du med fordel gå efter prisen.

Bruger du derimod ovnen meget, skal du måske gå efter en dyrere ovn for eksempel med indbygget damp, som tilbereder maden hurtigere end en almindelig ovn. Samtidig holder en dampovn bedre på saft, smag og kraft.

Placer ovnen rigtigt

Hvis du bruger din ovn rigtig meget, så undgå at installere ovnen under komfuret, hvor du bliver nødt til at bukke dig, hver gang, du skal bruge den.

Sørg i stedet for at få ovnen op i en god arbejdshøjde.

Ovne med særlige funktioner

Indbygningsovne findes med særlige funktioner som pyrolyse, damp, optøning og timere. De koster typisk ekstra, så hvis du ikke har brug for funktionerne, kan det være et fejlkøb.

Hvis du vælger at købe en ovn med pyrolyse, får du en ovn med selvrensende funktion. Ved pyrolyse opvarmes ovnen til 500 grader, hvor fedt- og madrester omdannes til aske, hvorefter det nemt kan tørres af med en fugtig klud.

Spar på energien

Vær opmærksom på hvilket energimærke, der står på din ovn. Hvis du vil være miljøbevidst og spare på elregningen, skal du vælge en ovn med A+ eller A++.

Du kan også spare energi ved at bruge varmluft og udnytte, at du kan have flere plader i ovnen på samme tid.

Du kan også spare energi ved at starte i en kold ovn og i stedet lægge 10-15 minutter ekstra til tilberedningstiden – det er blot en vanesag.