Hvad enten du skal købe eller sælge bolig, så vil du stå langt stærkere med en ejendomsmægler i ryggen. Det er ikke lovpligtigt at hyre en ejendomsmægler i forbindelse med ejendomshandel, men det vil ofte være ganske klogt.
Hvordan finder man den ideelle ejendomsmægler, hvis man ikke har det store kendskab til branchen? Det gør man ved at sætte sig ind i, hvilke valgkriterier der er de vigtigste.
1. Indhent tilbud fra flere ejendomsmæglere
Skal det lykkedes dig at finde den helt rigtige ejendomsmægler, så skal du være åben over for forskellige muligheder. Indledningsvis kan det give mening at indhente tilbud fra flere ejendomsmæglere. Det handler ikke blot om at finde ejendomsmægleren med det laveste salær, da der langt hen af vejen er en logisk sammenhæng mellem pris og kvalitet.
Ejendomsmæglere kan være meget forskellige – i forhold til kompetencer, specialeområder, priser og meget mere. Modtager du tilbud fra flere ejendomsmæglere, så skal du gennemlæse alle tilbuddene grundigt, så du ikke misser vigtige vilkår.
Ejendomsmægler, Adam Schnack, kan hjælpe dig, der søger en dygtig ejendomsmægler. Er du boligsøgende, så klik her og bliv klogere på, hvilke boliger der er til salg i øjeblikket.
2. Brug din mavefornemmelse og sunde fornuft
Du skal bruge din mavefornemmelse og din sunde fornuft, når du skal vurdere, hvilken ejendomsmægler der skal arbejde for dig. Det er anbefalelsesværdigt at aftale et personligt møde med en ejendomsmægler, så man kan få et bedre indblik i, hvem ejendomsmægleren er. Er du dygtig til at gennemskue mennesker, så vil du hurtigt kunne finde ud af, om den pågældende ejendomsmægler er troværdig eller ej.
Stil spørgsmål og mærk jeres kemi, så du ikke ender med at vælge en ejendomsmægler, som du ikke føler dig tryg ved. Du bør desuden bede om at modtage alle tilbud og aftaler på skrift, så der er styr på det juridiske.
3. Spørg dit netværk til råds
Såfremt du er helt på bar bund med hensyn til, hvilken mægler du skal vælge, så kan du spørge dit netværk til råds. Det kunne meget vel være, at de kan anbefale en mægler, som du kan tage kontakt til. Anbefalinger er guld værd, fordi der er tale om personlige oplevelser – og ikke bare luskede salgstaler.
Det kan også være, at dit netværk fraråder, at du hyrer visse ejendomsmæglere, som de har dårlige erfaringer med. Det skal du selvfølgelig også have in mente, da der ikke er nogen grund til at tage kontakt til en ejendomsmægler med et blakket ry.
4. Undersøg om der har været klager
Skal du finde ud af, om der har været klager over ejendomsmægleren, så kan du undersøge det to forskellige steder. Det kan du gøre følgende steder:
- Klagenævnet for Ejendomsformidling – (Behandling af klager fra forbrugere over ejendomsmæglere) – Uvildigt nævn
- Disciplinærnavnet for Ejendomsmæglere – (Behandling af klager over ejendomsmæglere – med fokus på tilsidesættelse af pligter) – Uafhængig klageinstans
Det er meget simpelt at søge efter klager, så det bliver du anbefalet at gøre, før du skriver under på en aftale med en ejendomsmægler. Viser det sig, at der tidligere har været klager, bør du tænke dig om en ekstra gang.