I dag er der et krav om, at de fleste danske boliger, skal energimærkes, når det kommer til et hussalg. Et energimærke er med til at skabe overblik for potentielle købere, da man kan sammenligne huses energiforbrug.

 

Energimærkning består af et skrifteligt dokument, som redegør for den pågældende boligs energiforbrug og klargør boligens energieffektivitet. For en køber betyder det, at køberen kan få overblik over, hvor mange penge den skal anvende på energi. Det vil sige, hvad den skal betale for varme, vand og el i huset, hvilket må siges at være vigtige oplysninger, inden man gør et køb.

 

Energimærkning er lovpligtigt for de fleste boliger, dog ikke for flere ældre ejendomme, da de ikke følger de nye energibestemmelser, som blev indført i år 2010. Det er en energikonsulent, som udfører et huseftersyn ved energiforbrug. En af de virksomheder, der kan hjælpe dig med at lave energimærkning af dit hus, er Boligeftersyn P/S.

 

Hvad er et godt energimærke?

Når det kommer til at vurdere, om et energimærke er godt for køberen, så skal man fokusere på, om huset er billigt at varme op, og om det holder på den varme, som huset opvarmes med. Er der et gammelt oliefyr i boligen, vil det typisk være dyrere at varme huset op, end hvis der anvendes fjernvarme. Det vil også påvirke prisen på huset i en positiv retning, hvis energimærkningen er i top. Nogle huse har også fået varmepumper, som er billige i drift og mere miljøvenlige. På den måde kan du som sælger tjene flere penge på din bolig ved et salg.

 

Energimærkning benyttes oftest i forbindelse med et hussalg, for at give de mulige købere en indikation på husets energiforbrug. Herunder gælder det også, hvor godt isoleret huset er. Hvis der skal ekstrem meget varme til at varme huset op, tyder noget på, at huset kan være dårligt isoleret enten i vægge, ved døre eller vinduer eller måske tag. Som køber vil det også påvirke prisen men i en negativ retning. For så har kunden et argument for at prutte dig ned i pris.

 

Husene rangeres via energimærkning

For at kunne sammenligne huse, har man lavet en skala, hvor køberen kan få et konkret bud på energimærkningen af huset, Den går fra det der hedder A2020 til G, hvor førstnævnte er den bedste energimærkning. Hvis du tidligere har investeret i hårde hvidevarer, har du muligvis set en lignende skala før. Princippet er det samme.