Hvis du behandler og vedligeholder dine gulve, så holder de i længere tid. Når du vælger, hvilket gulv du vil have i dit hus, kan du derfor overveje, hvor nemt de forskellige former for gulve, kan rengøres og ikke kun, hvordan de ser ud. Hvordan gulvene skal vedligeholdes, kommer an på hvilket materiale, de er lavet af.

Vedligeholdelse af trægulve

Trægulve kræver en form for behandling for at beskytte gulvet. Lakerede eller olierede trægulve skal vaskes som andre gulve, men kluden skal ikke være for våd, da for meget vand kan skade gulvet. Der skal desuden et specielt rengøringsmiddel til, som er egnet til gulvet. Derudover skal et oliebehandlet gulv plejes med olie engang i mellem. Lakerede gulve skal også lakeres igen, men dog ikke så ofte. Der kan gå nogle år, før det er nødvendigt.

Vedligeholdelse af andre gulve

Et gulvtæppe er nemt at vedligeholde. Det kræver kun en støvsugning en gang i mellem. Hvis der kommer pletter på, kan det blive besværligt, men de fleste pletter kan tages med en tør klud til at suge væske op og en våd klud til duppe på pletten for at fjerne den. Derover er der mange råd og førstehjælp til fjernelse af pletter på tæpper.

Laminat, vinyl og keramiske klinker er de nemmeste gulve at vedligeholde. De kræver kun rengøring uden anden behandling. Hvis du støvsuger hyppigt, er der mindre risiko for småsten og lignende, der ridser gulvet. Også med disse gulve skal der vælges de rigtige rengøringsmidler, når gulvet skal vaskes. Det kan være noget, der er anbefalet af producenten eller du kan finde en guide til rengøring af gulvet. Så er du sikker på, at gulvet kan tåle det valgte middel. Med fliser på badeværelset kan det være nødvendigt at fjerne kalk, før du vasker gulvet. I køkkenet kan det være nødvendigt at fjerne fedt, før du gør rent eller bruge et stærkere rengøringsmiddel til vask af gulvet for at fjerne det. Det skal dog stadig ikke være et middel, der skader gulvet. For at hjælpe dit gulv kan du også lægge dørmåtter ved indgange. De beskytter gulvet mod våde og beskidte sko, og gulvet bliver ikke så ridset af småsten, der bliver slæbt med ind.

Afslibning af gulve

Hvis dit gulv er blevet meget slidt eller har fået for mange skræmmer, kan det også vedligeholdes ved at blive slebet. Nogle former for trægulve, laminatgulve, lamelgulve, parketgulve og plankegulve kan slibes. Lamelgulve kan ikke slibes så mange gange, da det kun er det øverste lag af gulvet, der kan slibes. Her kan du finde gulvafslibning Valby, hvor du kan høre, om det er bedst at få dit gulv slebet eller ej. Hvis det er nødvendigt, kan du få en professionel afslibning, så dit gulv bliver så smukt som nyt.

Derudover kan du få forskellige behandlinger af dine gulve. Du kan få lak-, sæbe- eller oliebehandling af dine trægulve, der beskytter træet og gør det mere holdbart. Med en behandling kan du også lysne gulvet en smule. Nogle gulve kan også males, så hele gulvet får en ensartet farve. Det gør også gulvet lettere at rengøre.