Hvis du drømmer om at få trægulv i din bolig, så bør du være opmærksom på, at der findes mange forskellige varianter. Derfor kan du herunder få et overblik over, hvilke trægulve der findes, samt hvilke ulemper og fordele der er ved de forskellige varianter.

De forskellige typer af trægulve

Plankegulv
Et plankegulv består af gulvbrædder, der er i ét stykke. Det kan være med til at give et roligt og ensartet udtryk. Dette udtryk kan variere, da der findes flere forskellige træsorter. En af fordelene ved at have et plankegulv er, at det er et massivt gulv, hvilket betyder, det kan holde til meget slidtage. Der er dog også ulemper ved et plankegulv, og en af de største ulemper er det faktum, at træ er et levende materiale. Dette betyder, at træet udvider sig og trækker sig sammen alt efter rummets varme og fugtighed. Dermed er der risiko for, at plangulvet får revner.

Parketgulv
Parketgulve er kendetegnet ved at være opbygget af tre rækker af træstave, der samles til ét bræt. En af fordelene ved at vælge parketgulv er, at det er opbygget af flere træstave, og det giver dig mulighed for at vælge imellem forskellige mønstre, når det skal lægges. En anden fordel ved opbygningen er, at det er med til at formindske risikoen, for at der kommer revner i gulvet. Derudover findes der også parketgulve, som er massive, og disse er slidstærke, men det kommer an på, hvilken træsort du vælger. En af ulemperne ved parketgulvet er, at de naturlige strukturer og aftegninger i plankegulvet ikke fremstå lige så tydeligt som ved et plankegulv.

 

Klodsgulv
Et klodsgulv består af terningeformede klodser, som klæbes fast på et fast undergulv. Fordelen ved denne trægulvstype er, at du har mange muligheder set i forhold til valg af mønster. En ulempe er dog, at et klodsgulv er overfølsom overfor fugt. Hvis gulvet bliver udsat for, for meget vand eller fugt, kan det misfarve træklodserne og få dem til at udvide sig, hvilket kan give buler i gulvet.

Vedligeholdelse af trægulve

Når du har fået lagt dit trægulv i din bolig, er det vigtigt, at du husker at få det behandlet, da det kan være med til at vedligeholde det og holde det pænt, så det kan holde i mange år ud i fremtiden. Det er primært overfladebehandlingen, der er afgørende. Der findes flere typer af overfladebehandlinger, og det er træsorten, der bestemmer, hvilken en du bør vælge. En sæbebehandling kan benyttes til alle træsorter, og det kan være en god idé at sæbebehandle, inden du foretager andre behandlinger af dit trægulv. Hvis du vil oliebehandle dit trægulv, så bør du være opmærksom på, at olier med hvidpigment bør bruges til lyse træsorter, og hvis du har mørkt trægulv, så bør du anvende en olie uden hvidpigment. Et olieret gulv bør som minimum have olie en gang om året. Den sidste mulighed er, at du kan vælge at lakbehandle dit gulv, hvilket kan give det en slidstæk overflade.