Trægulve er noget af det smukkeste, når det kommer til gulve – og det er også noget af det mest eftertragtede. Selvom lidt patina klæder de fleste trægulve, så er det dog vigtigt, at passe godt på sine trægulve. Træ er et naturligt materiale, hvorfor det over tid kan blive slidt og give sig, når det bruges.

For at undgå unødig slid af dine trægulve er det derfor vigtigt, at give dem den pleje og vedligeholdelse, som de har brug for. Herunder har vi derfor samlet en række gode råd til, hvordan du bedst og mest effektivt vedligeholder dit trægulv.

Lakerede gulve rengøres bedst med klud og universalrengøring

Hvis du har et lakeret trægulv, kræver det faktisk ikke særlig meget i vedligeholdelse, og det er nemt at gøre rent. Du skal blot vaske dine gulve med universalrengøring, som er opløst i varmt vand. Universalrengøring indeholder stoffer, som fjerner fedt og opløser pletter, hvorfor det er det bedste valg til lakerede gulve, da lakken fungerer som en beskyttende overflade.

Er der kommet ridser i lakken?

Skulle du være så uheldig, at du har fået ridser i lakken, er der heldigvis råd for det – men det er vigtigt, at du får det gjort. Når du skal reparere en ridse, er det første du skal gøre, at finde ud af, hvor dyb den er. Hvis ridsen ikke er dyb eller blot overfladisk, kan du nøjes med at rengøre med en klud og lade gulvet tørre, hvorefter du blot lakerer i selve ridsen. Skulle du være så uheldig, at ridsen er gået helt igennem lakken, kan det være en god idé at kontakte en lokal gulvsliber, for at finde ud af hvilken løsning, der passer bedst til netop dit gulv.

Gulvet skal vaskes i samme retning som træets årer

Når du skal vaske dit gulv, er det vigtigt, at du gør det i retningen af træets årer. Har du ubehandlede eller rå trægulve, er det alfa og omega, at du vasker dem i årernes retning (de vil oftest løbe langs med gulvplanken). Begår du den fejl at vaske på tværs af årene, vil det være sværere at løsne snavs og skidt, og du risikerer ydermere, at der sætter sig sæberester i gulvet.

Ubehandlede gulve skal vaskes med sæbespåner eller brun sæbe

Ubehandlede trægulve er noget af det smukkeste og mest charmerende, men her gælder det endnu mere om at være påpasselig, når det kommer til vedligeholdelse. Ubehandlede gulve kommer let til at se nussede eller beskidte ud, og det er simpelthen, fordi de rå gulve suger mere skidt til sig, hvilket kan få gulvet til at se nærmest gråligt ud. Det bedste, du kan gøre for dine ubehandlede trægulve, er jævnligt at vaske dem i sæbespåner, som er opløst i varmt vand. Hvis du foretrækker at bruge brun sæbe, er dette også en effektiv løsning.

Hvad trænger gulvet til?

Inden du går i gang med at give dit gulv den helt store tur, skal du lige se nærmere på gulvet og overveje, hvad det er, dit gulv har brug for. Du kan læse mere om forskellige gulvtyper her.

Ser det tørt ud? Så skal det vaskes med sæbespåner, som er grundigt opløst i varmt vand. Det er vigtigt, at du skifter vandet løbende, så du ikke bare kører snavset rundt. Når dit rå gulv er vådt og vasket, er det ekstra skrøbeligt, så det er vigtigt, at du ikke går på gulvet, før det er helt tørt.

Ser det fedtet ud? Hvis gulvet ser fedtet ud, skal du bruge et fedtopløsende rengøringsmiddel. Hertil er det oplagt at bruge universalrengøring, som blandes op med varmt vand. Det er vigtigt, at du kun bruger denne metode, når det er nødvendigt, da det ellers blot slider på gulvet, og ødelægger den beskyttende overflade, som sæbespånerne har opbygget. Derfor er det også vigtigt, at du jævnligt vasker dit trægulv i sæbespåner.