Når man har børn, kan det være svært at finde den rigtige balance i indretningen. Det gælder både indenfor og udenfor, og børnene har det med at fylde mere og mere. Der er dog mange måder at indrette haven på, så den møder både børn og voksnes behov.

Et vigtigt element er, at børnenes ting ikke fylder hele haven, så der også er plads til andre ting. På den anden side er det dog også vigtigt, at haven ikke er fyldt med skrøbelige bede, så der er ikke er plads til leg og boldspil. Her får du et par tips til, hvordan I indretter haven, så der er plads til alle.

Del haven op

Et godt trick kan være at dele haven op, så børn og voksne har hver sin afdeling. Det er nemmest, hvis I har en stor have, men det kan også lade sig gøre i en mindre have. Hvordan I vælger at dele haven, er op til jer. Overvej, hvad børn og voksne hver især bruger haven til og har behov for. Hvis børnene for eksempel gerne spiller bold, kan det være en fordel at lave en form for afskærmning, som kan holde bolden væk fra resten af haven. Det kan for eksempel være et tørrestativ eller legehus, som står mellem de to afdelinger.

Hvis de voksne gerne vil have blomster og planter i haven, kan det også være en fordel at plante dem så langt væk fra børnenes afdeling som muligt. Så minimerer i risikoen for skader, og begge parter kan bruge haven ubekymret.

Saml alt ét sted

Når I investerer i legetøj til børnene, kan det også være en fordel at investere i noget, der kan samles ét sted. Det kan for eksempel være et rummeligt legehus, hvor der både er plads til at opbevare legetøjet og leget med det. I kan også overveje et gyngestativ med flere funktioner, som kan bruges til mange typer leg. Gynger kan bruges af alle, og de er sjove i mange år. I kan også investere i flere typer gynger, så der er noget for enhver smag. For eksempel kan en trapezgynge være et stort hit ved lidt større børn, som har lyst til at udfordre sig selv. Til de mindre børn er en almindelig bræt- eller dækgynge ofte nok.

Du kan se meget mere om de forskellige slags typer gynger her.

Mobile elementer

Især til en mindre have kan mobile elementer være den perfekte løsning. Med dem kan I rykke rundt i haven og ændre de forskellige afdelinger efter behov. I kan for eksempel vælge at lave højbede i trækasser med hjul, så de kan flyttes i sikkerhed, når der skal leges. Fodboldmål, der nemt kan flyttes rundt, kan også være en fordel, så de ikke optager hele haven.