I Danmark har vi en stolt tradition omkring vores arbejdsmarked, folks rettigheder og den sikring, som staten kan tilbyde. Denne tradition bunder blandt andet i idéen om fagforeninger og A-kasser, som er en grundsten i vores samfund. Disse sikringer støtter i høj grad de svageste i samfundet, men i virkeligheden er det noget, som alle kan nyde godt af – ledere såvel som erhvervsfolk og slagteriarbejdere.

I denne artikel skal det handle om A-kasser og om, hvordan du vælger den rette af slagsen. Helt konkret står A-kasserne som en sikring for dig, hvis du skulle blive fyret. Denne sikring er dog todelt: Du er sikret dagpenge, men du vil ligeledes blive tilbudt sparring, netværk og ikke mindst hjælp til at komme tilbage i arbejde.

Det er især ovenstående muligheder, som A-kasserne kan tilbyde, der er værd at overveje, når du vælger A-kasse. Derudover er prisen også en væsentlig faktor. Du kan få det store forkromede overbli i denne a-kasse oversigt med priser. Begge dele kigges der nærmere på herunder, ligesom det også beskrives, hvordan der er fagspecifikke A-kasser, som kan være relevante for dig.

Medlemsfordele og bestemte faggruppers A-kasser

Når du vælger A-kasse, bør du først kigge efter, om der findes en A-kasse, som er fagbestemt inden for netop dit fag. Det kunne eksempelvis være byggeri, lærere, pædagoger eller teknik. Alle disse optager kun medlemmer fra deres eget fag, hvilket muliggør at skræddersy medlemsfordelene, netværket og tilbuddene til at være meget konkrete og brugbare.

Der er også A-kasser, som optager efter stillinger, eksempelvis kandidatuddannede, selvstændige, ledere eller offentlige. Disse kan også have medlemsfordele, som hjælper dig på mere konkret vis end dem, som optager alle.

Af medlemsfordele er det typisk netværk, møder, workshops, rådgivning og lignende, der bliver tilbudt. Netop derfor kan det være smart at finde den A-kasse, som kan hjælpe dig bedst muligt i gang, hvis du står uden job en dag. Det er faglig rådgivning, som du med fordel kan få tilknyttet via A-kassen, fremfor at vælge en, som i virkeligheden ikke kan give god rådgivning omkring dit arbejdsområde.

Prisen bør være en væsentlig faktor

Hvis du er i tvivl om, hvilken A-kasse du skal vælge, skal du først vide, at valget står dig frit for – medmindre altså de kun optager bestemte faggrupper eller stillinger. Ligeledes skal det understreges, at dagpengesatsen er ens for alle, og at valget af A-kasse ikke spiller ind her. Som skrevet ovenfor kan de dog have forskellige medlemsfordele, der er værd at overveje, men ellers er de ganske ens.

Netop fordi mange A-kasser minder om hinanden – og fordi mange (forhåbentligt) forbliver i arbejde hele tiden – så er prisen en væsentlig faktor at kigge på. Der kan nemlig være relativt stor forskel på priserne. Da priserne er opgivet per måned, kan en forskel på mellem 50 og 100 kroner hurtigt blive til mange penge, som kan spares. Har du derfor ingen præferencer med hensyn til A-kasse og det, de tilbyder, så kan du som udgangspunkt roligt vælge den billigste.