Er dine gulve slidte og trætte at se på? Gør det ondt, når du går med bare fødder? Så er det på tide til at få slebet gulvet. Men kan dit gulv tåle afslibning? Og skal du selv gøre det, eller vil du have professionelle på projektet? Hvad enten du befinder dig i Hedensted, Horsens, Juelsminde eller Vejle, så er der rig mulighed for at komme i kontakt med fagmænd, der kan vurdere, hvad der er bedst for dit gulv. Du kan heldigvis selv forberede det meste inden.

 

Hvorfor få dine gulve slebet?

Der er flere fordele ved at få slebet dine gamle trægulve. Ikke nok med at de får en glat overflade og bliver pæne at se på, så bliver de nemme at holde rene. Du bør slibe dine gulve, når overfladen er ridset og gulvet er hakket. Efterfølgende kan du overfladebehandle gulvet med enten olie, sæbe eller lak afhængig af, hvilket produkt dit trægulv tåler. Du bør dog ikke slibe dine gulve for ofte. Antal slibninger afhænger af gulvet tykkelse samt, hvor meget gulvet bliver slebet per gang. Men hvilke gulve kan egentlig tåle afslibning?

 

Kan dit gulv tåle en gulvafslibning?

Såfremt du har massivt gulv i din bolig, kan det tåle flere slibninger end et lamelgulv. Dog er det vigtigt, at du ikke sliber så langt ned i gulvet, at samlingen svækkes. Hvis dit gulv er et lamelgulv afhænger antal slibninger af slidlagets tykkelse. Gode gulvkvaliteter har 6 mm, men billigere har et noget tyndere slidlag. Det er altså en fordel at investere i et lamelgulv med et tykt slidlag. Det bliver billigere i sidste ende, fordi det holder i længere tid. Hvis du har et gulv, der ligner træ, men ikke er det, må det ikke slibes. Det er ofte laminatgulve, som består af et meget tyndt plastiklaminat, men altså ikke træ. Det kan være svært at skelne, så hvis du er i tvivl, så spørg endelig en fagligmand til råds.

 

Sådan forbereder du afslibning af gulve

Inden du kaster dig ud i projektet, skal du forberede afslibningen. Det gør du bedst ved at følge nedenstående råd:

  1. Synlige søm skal trykkes ned i gulvet, så det ikke kan ses
  2. Langs vægge og døre skal fejelisterne fjernes
  3. Hvis der er store huller i træet eller fugt, skal du udskifte træet inden slibning
  4. Små huller spartles
  5. Gulvet skal være rent
  6. Tøm rummet, da slibning af gulv støver meget
  7. Det støjer meget at slibe gulv, så hvis du er boende i en lejlighed, vil det være passende at advare naboer

Hvis du har yderligere interesse i gulvslibning, så kan du læse mere om gulvslibning.