En energirenovering er et omfattende, men på mange måder også et nødvendigt, foretagende. Miljøet er skrantende, og energiforbruget i danske bygninger er tårnhøjt. En stor del af dette energiforbrug kommer fra private hjem. Man kan dog føle sig helt magtesløs, hvis man prøver selv at gøre noget i ’projekt energirenovering’. Udover selvfølgelig at tilknytte diverse entreprenører til renoveringen, er der dog også andre tiltag, du med fordel kan igangsætte. Læs videre i det der følger og få inspiration til, hvad du selv kan gøre under din renovering.

Overvej hvad du vil have ud af det

Inden du går i gang med det omfattende projekt, skal du grundigt overveje din nuværende boligsituation. Du skal overveje, hvorvidt dette er stedet du vil slå dine folder fremover. Hvis ja, er det om at gå videre din overvejelsesproces, hvis ikke, skal du stærkt overveje at tage tyren ved hornene og allerede begynde at lede efter en ny bolig. Hertil vil det være en rigtig god idé at tilknytte en boligadvokat. Modsæt mægler er boligadvokaten købers repræsentant, som kun har interesse i, at du får den bedste handel muligt.

Økonomi og finansiering

Det er blevet lettere at få finansieret sin energirenovering end tidligere. Du skal derfor, inden du går i gang med selve renoveringen tage en snak med din bank eller dit realkreditinstitut i forhold til renter ved et eventuelt lån. Hertil skal i snakke om, hvordan dit økonomiske råderum ser ud. Du kan ikke bare renovere uden en budgettering.

Få udarbejdet en renoveringsplan som giver både dig og din bank/dit institut et overblik over de forskellige udgifter til projektet samt potentialet for besparelser. Renoveringsplanen skal tage udgangspunkt i de potentielle tilknyttede entreprenører. Det kan blandt andet være en kombination af diverse håndværkere, VVS’ere og et nedbrydningsfirma. Inden du tager denne samtale med din bank eller dit institut, bør du finde svar på følgende ting:

  • Dit energiforbrug i dag
  • Energimærkestatus
  • Boligens opførelsesår

Inspiration

Digitaliseringen og internettet er i den grad din ven. Søg på internettet og hent inspiration til din energiløsninger og eventuelle skjulte muligheder i dit hus i forhold til rum, arkitektur og komfort. Der er en masse artikler om fremgangsmåder andre privatpersoner har brugt i deres tilgang til energirenoveringen.

Tjek regningen

Mange begår den fejl enten ikke at tjekke deres forskellige regninger, inden de går i gang med renoveringen, eller kun tjekke dem for de sidste par måneder. Hvis det er muligt, skal du tjekke dem for flere år. Hertil skal du regne sammen, hvor stort dit årlige forbrug er, samt finde ud af hvornår huset er opført. Dette er yderst vigtigt i vurderingen af energiforbruget. Hent denne data hos dit forsyningsselskab.

Potentiale

Der er tidligere blevet snakket om potentiale, men kort fortalt skal du benytte dig af en række beregnere på internettet (som er din ven) for at få et overblik over potentialet ved energirenovering.

Energimærkning

Sæt dig ind i energimærkningen. Energimærkningen fortæller dig, hvordan din boligs energimæssige tilstand på nuværende tidspunkt er, og præcis hvor den kan blive bedre. Det kan blandt andet være ved en udskiftning af vinduer og døre, bedre isolering, installering af varmeanlæg og så videre.

A betyder, at bygningen har et lavt energiforbrug, mens G betyder, at energiforbruget er højt. Det giver dig dermed en mulighed for at blive klog på, hvor du skal fokusere i din energirenovering.