Står du ligesom mange andre og ønsker at renovere huset men mangler penge til det? Så læs med i denne artikel og hør om renovering og ikke mindst finansielle opmærksomhedspunkter og muligheder.

Renovering

Renovering er en mulighed, ofte hvis der ønskes et mindre projekt hvor man er forelsket i yder skallen. Snakker man renovering er det også vigtigt, at man inden sørger for, at man ikke køber et såkaldt sminket lig. Dog forekommer renoveringer oftes ved folk der har boet i et hus over en lang årrække og derfor har fået et forhold til det eksisterende hus. Her bør der dog overvejes værdier. Grunden til der nævnes ”værdier” i flertal er grundet eksistensen af følelsesværdien og ikke kun den økonomiske gunstige merværdi. Dog kan disse værdier stilles op imod hinanden. Er følelsesværdien for huset så højt, at en eventuelt økonomisk gunstig merværdi ville findes i at sælge og købe nyt? Overstående vil blive et paradoks hvor tryghed i det gamle eller frihed til det nye, i høj grad vil komme på prøve.
For at finde ud af hvornår beslutningen for hvad enten flytte eller forny vil være gunstig for din økonomi vil det være oplagt at få en ekspert, hvad enten det er en håndværker, bygningsingeniør eller anden byggesagkyndig til at komme med dette rationelle råd. Ved renovering kan det også ofte blive problematisk at holde styr på økonomien. Det bedste du derfor kan gøre er, at lægge et detaljeret og gennemtænkt budget. Men for at dette kan lade sig gøre vil det også være nødvendigt, at planlægningen for byggearbejdet er gjort så præcist som muligt. En huskeregel for økonomien ved renovering til uforudsete omkostninger er at det ofte løber sig op i 20 procent ekstra af det samlede budget. Hovedessentielle ting der ydermere skal tjekkes inden renoveringen påbegyndelse vil være, at få byggetilladelser samt forsikringer som kan dække eventuelle risici som brand eller stormflod der kunne ske undervejs.

Investering i renovering

Udover at en renovering forøger den oplevede værdi af et bosted, bør en renovering også ses som en investering. Set på den måde at en renovering kan øge husets værdi og på sigt kan renoveringen faktisk være mere værd en hvad der blev brugt på den i første omgang. Ser du renoveringsprojektet som en investering bør du også være opmærksom på, at holde udgifterne så langt nede så muligt. Du kan her bygge selv og/eller spørge efter hjælp hos familiemedlemmer, venner eller naboer.
Ydermere bør du også tjekke op på hvilken form for renovering der vil give dit hus mest værdi. Som oftest vil det være at finde ved en energi renovering, altså hvor huset får en bedre energi mærkning. Dog er der ved en forbedring som dette også en række tiltag der skal tages højde for. Herunder alternativer såsom om der skal tilføjes isolering i gulvet, i muren, i loftet, eller alle steder. Eller der skal skiftes vinduer 2-lags, 3-lags eller en kombi i forhold til nord, syd, øst eller vest. En renovering kan dog også være ved de mere synlige ting, som, maling af forskellige flader, lægning af nyt gulv eller om der skal nyt loft op. Disse type renoveringer vil dog oftest gavne den oplevede værdi af et bosted mere end investering i renovering.

 Pengesituationen

Skal man renovere koster det penge, hvis ikke til håndværkere så til materialer. Som også nævnt ovenfor kan man vælge at se det som en investering. Men som en investering også lægger op til, er det penge du smider, som enten med tiden vil blive mere værd eller mindre værd, uagtet hvad, skal du i hvert fald selv lægge dem på bordet. Du kan dog også låne pengene til renoveringen. Her ville det bedste være at gå ned i din bank og spørge efter et lån, evt. låne i den nuværende friværdi i dit hus. Dog kan du også ved mangel af et mindre beløb låne penge på nettet. Her skal du ligesom alle andre steder du låner penge være opmærksom og undersøge alternativer, så du ikke ender med at vælge det dyreste lån.

Uanset om du vælger at renovere dit hus grundet af den oplevede merværdi eller fordi du ser et positivt afkast når du skal sælge, bør du kigge indad. Din økonomiske situation? Hvor vigtigt syntes du det er? Alternativer? Under alle omstændigheder så held og lykke med dit projekt!