Siger ord som bukning af rør, afgratning, profilvalsning, slibeskiver, kølemiddel og polering dig absolut ingenting, er du ikke alene. Nogle gange kan det være svært at snakke med om ting, der bare ikke interesserer én. Men her får du en lille “lommebog”, der hjælper dig med at smalltalke om profilvalsning, slibeskiver og afgratning.

Hvordan foregår profilvalsning?

Profilvalsning er en metode til at formgive materialer, og det kan blandt andet bruges til at fremstille buk på rør, runde beholdere og stænger. Profilvalsning bliver også anvendt til produktion af ståltråd, stålbånd og plader. De fleste af de bygninger, vi opholder os i, har elementer af valsede profiler.

Profilvalsning foregår i grove træk ved at materialet – typisk aluminium eller stål – passerer igennem valser, der roterer. Denne bearbejdning kan ændre på materialets længde, brede og tykkelse og er derfor meget udbredt inden for metalindustrien.

Vil du vide mere om profilvalsning og dens praktiske anvendelse kan du eksempelvis spørge en bygningskonstruktør eller en person, der arbejder med rørbukning og profilvalsning til daglig.

Hvad er slibeskiver?

Slibeskiver er runde skiver i eksempelvis metal eller lærredskvalitet med eller uden huller. Som navnet antyder er skiverne praktiske til slibning af diverse materialer. Du kan både få slibeskiver til grov slibning og til mere fin slibning af alt fra hårdt metal til blødere træ, plast eller glasfiber. I husholdningen benytter vi eksempelvis slibeskiver, når vi gerne vil fjerne malingen fra vores møbler. Måske har du også bruget at benytte slibeskiver til at fjerne en revne i lakken på bilen.

Hvad så med afgratning?

Afgratning er en metode til at fjerne skarpe hævede kanter og urenheder, som kaldes for grater. Grater opstår når materialet bliver slebet, boret eller indgraveret. Afgratning af materialet kan ske mekanisk, hvor man med vibration fjerner de sidste urenheder og spåner. Afgratning kan også ske termisk, hvilket vil sige, at man brænder graterne væk under en kontrolleret eksplosion.

Årsagen til at man benytter afgratning er, at det giver en mere holdbar overfladebehandling, når der ikke er grater og spåner i hjørnerne på det forarbejdede materiale. Desuden er materialet rarere at holde om, hvis det er noget, du skal bruge i dagligdagen. Forestil dig eksempelvis et metalskilt eller en nøgle med indgravering, hvor der er små ridsende kanter, inden afgratningen gør overfladen helt fin og glat.

Dette var en hurtig guide til profilvalsning, slibeskiver og afgratning for nybegyndere. Skal du have mere viden, så tag fat i nogle specialister på området.