Mange husejere kaster sig ud i en renovering af deres hus. Det kan være af mange forskellige grunde. Det kan være fordi huset ikke passer til ens stil mere og man har tid og penge til at forskønne sit hjem. Det kan også være af nød, at man er tvunget til at renovere, hvis nu der har været skader på huset. Hvad end grunden er, er det livsvigtigt at tjekke, om huset er bygget med asbestholdige materialer, da dette kan være direkte skadeligt for dit helbred, hvis du ikke behandler materialerne på den rette måde.

Renovering af hus, kræver nedrivning

Når du skal begynde en renovering af dit hus, kræver det typisk, at noget skal rives ned, åbnes op eller på anden vis rives hul på. Dertil er det livsvigtigt at være opmærksom på, om hvorvidt der er asbest i de materialer, huset består af. Dette er stadig vigtigt den dag i dag, selvom asbest blev ulovligt i 1986. Netop fordi det var lovligt helt op til 80’erne, er der stadig mange huse og sommerhuse, der er bygget med asbestholdige materialer. Det er de, fordi asbest er mineralske fibre med meget stor modstandsdygtighed over for varme. Fibrene er meget tynde og har en stor trækstyrke. Så grundet disse egenskaber er asbest blevet anvendt til en lang række formål indenfor byggeindustrien siden starten af 1900-tallet. Det er heller ikke ulovligt at have et hus med asbestholdige materialer, da de netop var lovlige, da huset blev opført. Til gengæld kan det være livsfarligt, hvis man begynder en nedrivning eller anden form for renovering på huset, da dette kan resultere i at asbestfibrene løsriver sig og på den måde kan trænge ned i blandt andet vores lunger.

Hvad er asbest?

Asbest er som sagt mineralske fibre. Fibrene er kendetegnet ved, at de kan dele sig på langs og på den måde opstår der hele tiden flere, tyndere og farligere fibre. Jo tyndere og mindre fibrene er, jo længere kan de trænge sig ned i vores luftveje og kan ende yderst i lungerne, hvor ilten optages i vores blod. Der er derfor en lang række skadelige effekter ved indånding af disse fibre. Hvis asbestfibrene trænger sig helt ud i de allerfineste forgreninger af lungerne, kan de være grund til udvikling af asbestose, lungekræft og lungehindekræft. De kan også trænge ud i blodbanerne og forårsage kræft andre steder i kroppen, som for eksempel mave- og tarmkræft.

Er du blevet syg med asbestose?

Asbestose opstår, hvis man har indåndet asbestfibre, hvilket fører til en kronisk irritation af lungevævet. Denne irritation danner arvæv i lungerne og resulterer i, at ilten ikke kan transporteres ordentligt fra luften til blodet. Når ilten ikke kan transporteres ordentligt, resulterer dette i vejrtrækningsproblemer. Asbestose er tit et resultat af at have været i byggeindustrien eller andet arbejde i en længere periode, hvor man er eksponeret for indånding af asbest. En behandling af asbestose er svær, da der ikke rigtig findes en god behandling. Der er ikke rigtig noget medicin, der har vist sig at have effekt på sygdommen. Man kan dog selv gøre lidt. Det er for det første rigtig vigtigt at holde op med at ryge, hvis dette er tilfældet. Derudover anbefales det at blive vaccineret mod lungebetændelse og influenza. Hvis du vil læse mere om vaccinationer, kan du klikke her.

Forebyggelse i dit hjem

Asbest er ikke ligeså farligt når det er i ens materialer, så længe asbestfibrene ikke bliver frigivet ved, at man river det ned eller lignende. Forebyg derfor i dit hjem, ved at tjekke op på om dine materialer i huset indeholder asbest. Læs konstruktionstegninger for dit hjem og tjek op på hvornår dit hus er opført. På den måde kan du tage de første skridt til at være opmærksom på, om dit hjem indeholder asbest. Derudover kan det være vigtigt for eksempel at klimasikre sit hjem. Klik her for at læse mere om klimasikring. Har du en kælder, der er eksponeret for en risiko for oversvømmelse, så kan man undersøge klimasikring som blandt andet handler om at finde effektive måder at aflede vand på, ved for eksempel skybrud og lignende. På den måde undgår du skader i din kælder, eller på dit hus, som vil resultere i en renovering af kælderen.