Der er kommet mere og mere fokus på bæredygtighed hen over de senere år, hvilket bestemt ikke er en dårlig ting. Dog ved mange måske ikke lige, hvordan man eksempelvis skiller sig rigtigt af med sin gamle elektronik, når det er gået i stykker, eller man har købt nyt. Det kan vi dog hjælpe med.

Den første regel er, at du aldrig må smide elektronik i skraldespanden. Elektronik indeholder miljøskadelige, farlige og værdifulde stoffer, som ikke må ende i naturen, og derudover er nogle af disse stoffer også værdifulde ressourcer, som kan blive genbrugt. Hvis elektronikken ikke bliver genbrugt, går disse ressourcer tabt.

Vælg genbrugspladsen, og få din gamle elektronik genbrugt

Genbrugspladser har særlige afdelinger til elektronik, hvor alle kan aflevere gammelt elektronik. Derved sørger genbrugspladsen for, at elektronikken bliver bortskaffet på en miljørigtig måde. Processen for bortskaffelsen af elektronikaffald er følgende: Elektronikaffaldet bliver sendt til miljøbehandling, hvor de farlige stoffer bliver sorteret fra, og de værdifulde stoffer bliver sendt til genanvendelse. Elektronikaffaldet bliver derefter ofte omsmeltet og brugt til at fremstille nye produkter af plast, glas og metal.

Stort elektronikaffald (eksempelvis et TV, computer, køleskab m.m.) kan du aflevere på genbrugspladsen, men har du ikke mulighed for at komme ned til en genbrugsplads, og bor du i hus, kan du stille produktet ud, når der er storskrald i din kommune.

Er det derimod småt elektronik, du skal have bortskaffet, skal du enten aflevere det på genbrugspladsen, eller se hvilke muligheder din kommune har for aflevering eller afhentning af det. Hvis du bor i lejlighed, er der en særlig beholder til småt elektronik. Den står ofte ude ved skraldespanden.

Hvad hvis min elektronik stadig virker?

Virker din gamle elektronik stadig, kan du altid prøve at sælge den videre. Derved forlænger du levetiden på produktet. Ofte kan du sælge produktet videre til elektronikforretninger og teleselskaber. De opkøber din gamle elektronik for at bruge dele og materialer fra det til at reparere andre produkter.

Sælger du produktet videre, behøver du ikke have dårlig samvittighed over at købe ny, billig elektronik. Elektronik kan være mange ting, og det er noget, som mange af os ikke kan være foruden. Lige meget om det er en virksomhed, eller en forbruger så kan man ikke benægte, at elektronik er noget, der er blevet en integreret del af vores hverdag. Derfor er det endnu vigtigere end før at købe kvalitetsprodukter, som opfylder dine behov, og som virker upåklageligt.

Mange virksomheder tilbyder også, at man kan få nedslag i prisen på sit nye produkt, hvis man smider et gammelt produkt med i handlen. Dog kan du også donere din gamle elektronik til velgørende forretninger, hvor du donerer produktet til disse forretninger, hvor de sørger for at genbruge det. Pengene fra genanvendelsen bliver derefter brugt til nødhjælpsarbejde.

Lige den sidste ting

Lige meget om du vælger at videresælge, bytte eller sende din gamle elektronik på genbrugspladsen, så er det yderst vigtigt, at du sletter alt data fra produktet. Dette gælder dokumenter, kodeord, billeder m.m. Det kan nemlig ende i de forkerte hænder og blive misbrugt, hvis du ikke sletter data.

Elektronik er noget, som mange af os ikke kan være foruden. Det behøver vi dog heller ikke, hvis blot vi husker at tage afsked med vores gamle elektronik på den rigtige måde, hvor den rigtige måde er at aflevere det på genbrugspladsen. Derved kommer de farlige stoffer ikke uden i miljøet, og vi kan blive ved med at genbruge de værdifulde ressourcer, som vi allerede har udvundet fra vores planet.