”Småt, men godt” har længe været et almindeligt og ofte brugt udtryk herhjemme i Danmark. Anderledes står det til, når vi vender hovedet mod USA. Her synes udtrykket nærmere at være ”jo større, jo bedre”. De to modsatrettede udtryk illustrerer på mange måder to vidt forskellige tankegange, og måder at gribe verdenen an på. Hvor det bliver sjovt, og hvor forskellen for alvor viser sig, er blandt andet i indretningen af amerikanske og danske hjem.

På rundtur i køkkenet

Træder du ind i køkkenet på et amerikansk hjem, vil det første der falder dig i øjnene som dansker højst sandsynligt være det enorme monstrum af et køleskab, der optager det meste af en hel væg. Med de store proportioner og muligheden for at åbne flere låger, kan man for alvor tale om at have plads nok til at opbevare enorme summer af forråd, der kan eliminere sulten hos selv de største familier. Så mon ikke, at de fleste amerikanere ville krumme sig, hvis de så de minimale køleskabe med indbygget minifryser, der pryder mange hjem i Danmark og kun levner plads til en enkelt pakke hakket oksekød og et par is? I den sammenhæng skal det selvfølgelig pointeres, at mange danskere er ved at tage den amerikanske idé/drøm til sig. Derfor, er det nu muligt hos mange danske hårdhvidevareforhandlere, at finde et stort udbud af amerikanske køleskabe.

En tur ind i dagligstuen

Rykker du videre ind i den amerikanske stue, venter der dig ofte et par gigantiske sofaer, hvor man virkelig kan tale om at have plads til at ligge og flyde. Her er minimalisme udskiftet med komfort, og hvor mange amerikanere foretrækker at købe nye møbler og interiør, kan man i Danmark for alvor tale om, at retrostilen er på vej tilbage. I hvert fald er det populært som aldrig før at gå på loppemarkeder blandt danskere og finde gammelt genbrugsguld, som for eksempel lamper og stole, der kan pryde stuen og andre dele af hjemmet.

I valget af interiør og pynt til stuen har amerikanerne desuden en tendens til at lade deres private liv og interesser skinne igennem. Det er ingen hemmelighed, at mange amerikanere holder af at spille spil, og det er ikke uhørt, at deres hjem tager form efter interessen. Blandt andet findes der en række eksempler på amerikanske hjem, hvor spillemaskiner eller stilrene kufferter fulde af chips og kortspil pryder hjemmet. I Danmark vælger vi som regel at pakke vores interesser væk bag lukket døre og skabslåger. Nipsting, der fortæller om vores personlige interesser skal helst ikke være for synlige. Det samme gælder vores præstationer. Hvor mange amerikanere sjældent holder sig tilbage for at skilte med deres egne og deres børns præstationer i form af hele vægge dedikeret til medaljer, diplomer og præmier, vil det virke fjernt for størstedelen af danskerene at illustrere præstationer på den vis. Oftest findes genstande af den art bag lukkede døre eller skabslåger.

De andre dele af hjemmet

Der er også mange andre forskelle at finde blandt de to nationer i indretningen af blandt andet soveværelse, badeværelse og have. For eksempel er det ikke uhørt at finde to vaske eller to brusere side om side på amerikanske badeværelser. Mange steder i Danmark (i hvert fald i de større byer som København, Odense og Aarhus) har man derimod ofte en tre-i-én funktion, hvor bad, vask og toilet står tæt samlet i et minimalt kvadratmeterrum, og det kan være svært overhovedet at finde et sted at stå og børste tænder på grund af pladsmanglen. Der findes altså mange sjove forskelle i indretningen af hjem hos henholdsvis danskere og amerikanere. Her har vi blot bidraget med observationer, der vedrørerl et par af dem.