Design, mode og miljø følges ikke altid hånd i hånd. I dette indlæg vil vi komme med forslag til, hvad du kan gøre for at gøre dit hjem mere miljørigtigt, uden at gå på kompromis med det æstetikken i dit hjem.

Brændeovnen

En brændeovn er et dejligt element at have i hjemmet. Den er et rent samlingspunkt for familien om vinteren, og kan ikke andet end at gøre hjemmet lidt hyggeligere. Desværre er den også en af de store syndere, når det kommer til miljøet. Brændeovnen er en af de større kilder til luftforurening og sundhedsskadelige partikler. Hvis du fortsat ønsker at have en brændeovn eller en kakkelovn, er det vigtigt at du optimerer for at få en af de mere nye og miljørigtige brændeovne. Derudover er det klogt at bruge miljøvenlige og CO2 neutrale træpiller. Hvis du følger disse retningslinjer, kan du med ren samvittighed, nyde din miljørigtige brændeovn.

Vinduer

Flotte store vinduespartier er dejligt og giver rigtig meget lys. Men hvor miljørigtige er dine? Ældre vinduer ser måske meget æstetiske ud, men de er også en kæmpe synder, når det kommer til miljøet og din pengepung. Dårlige vinduer isolerer ikke ordentligt, hvilket gør at varmen nemt slipper ud, og på den måde bruges der mere energi på at opvarme hjemmet. Derfor er det klogt at tænke over at investere i nogle nye miljørigtige vinduer, som måske er dyre til at starte med, men på længere sigt, betaler det sig, da din elregning sandsynligvis vil falde.

Miljøsanering

Hvis du har et ældre hus, er det måske klogt at få tjekket op på om dit hus indeholder farlige stoffer eller materialer. På et tidspunkt var det meget populært, at bygge huse med blandt andet asbest. Det var før man blev opmærksom på den skade, asbest udgør overfor mennesker. I dag anses asbest som noget som helst skal udryddes eller fjernes. Miljøsanering er når man fjerner alle de sundhedsskadelige kemikalier, som medvirker til et dårligt inde- og udemiljø. Der skal ske en miljøsanering på dit hus hvis du har; asbest, bly eller skimmelsvamp. En Miljøsanering vil give dig renere luft og en bedre livskvalitet, i dit eget hjem.

Solceller og solvarmeanlæg

En dyrere investering er solceller og solvarmeanlæg. Begge er en større investering at få installeret, og de skal begge bruge ret meget plads, som for eksempel, det meste af dit tag. Solceller bruges til at omdanne solens stråler til elektrisk energi. Mens solvarmeanlæg omdanner solens stråler til termisk varme, altså opvarmning inde i huset. Fordelen ved at investere i begge, er at det er vedvarende energi. Derudover er det støjfrit, drift sikkert og så forurener det slet ikke. Med anlæggene skulle det meget vel være en fin investering, omkostningen er måske høje i det, du får det installeret, men et solcelleanlæg siges at kunne tjene sig selv ind på cirka 10 år, og de holder cirka 30-40 år.

Genbrug er retro

Produktionen af nye varer er noget af det som tærer mest på jorden, og dens ressourcer. Heldigt for os, er det blevet moderne at genbruge, og finde unikke elementer med en historie, til hjemmet. Tænk dig om inden du køber nye produkter, kig i genbrugsbutikker, hjemmesider for genbrug eller i Den Blå Avis. Det kan være du finder noget som er meget mere personligt og unikt – og til og med miljøvenligt. Derudover sparer du også på dine egne ressourcer. Hvis du endelig skal købe, gå efter kvalitet og et miljørigtigt mærke, som er produceret i Danmark. Undgå så vidt muligt at købe produkter lavet af plastik, da det både er svært at nedbryde og det forurener helt vildt i verdenshavene.