Miljøet er skrantende, men det er mennesket, der i sidste ende kommer til at betale prisen. Vi gør os selv en bjørnetjeneste ved ikke at gøre noget ved, og det starter hos hvert enkelt individ. Derfor giver dig gode råd og tips til, hvordan du kan være miljøvenlig og spare penge på samme tid.

Opsæt selvopladelige lamper

Det fungerer egentlig lidt på samme vis, som med solceller, og så er de noget pænere at kigge på. Der findes nemlig et alternativ til elektriske eller levende udendørslys, som fungerer præcis lige så godt. Lamperne sættes op i haven eller på terrassen, og de tager imod dagslyset, som lader deres batterier op. Når mørket falder på, og du gerne vil have hyggelig belysning, så kan du blot tænde lamperne. Det er i høj grad et tiltag, som både tilgodeser æstetikken og forbruget.

Få styr på skraldet

Selvom det egentlig er en pligt, så er det langt fra alle, som sorterer deres skrald, som de burde. Systemet omkring skrald er bestemt ikke tilfældet, og det er til stor gavn for miljøet, hvis du sorterer dit affald, som anvisningerne fortæller dig. Samtidig er det også meget pænere at se på et hjem, som har styr på skraldet, indvendigt og udvendigt. Det ser lidt mere tjekket ud at komme til at køkken, hvor skraldet er sorteret ordentligt, frem for en skraldespand som lugter, og hvor det hele er blandet sammenhelt op til kanten. Det samme gælder selvfølgelig udendørs, hvor du kan anskaffe dig specifikke skraldevogne til hver enkelt kategori. Det er ikke noget, du køber dig fattig i, og det gør det nemmere for dig – og din samvittighed bliver bedre.

Byg din terrasse rigtigt

Hvis du står og skal udskifte den gamle terrasse, så kan du sagtens bygge en ny med miljøet for øje. Først og fremmest kan du undgå at svine det hele for meget til og rydde op efter dig, så der ikke ligger affald og synker ned i naturen. Herudover kan du vælge materialer, som skåner miljøet, selvom de måske koster en smule mere end standarden.

Det samme gælder for øvrigt i haven generelt, hvor du kan holde tingene rent og undgå skrald og ting med kemikalier på græsset. Det redder selvfølgelig ikke hele verden, men det gør en lille forskel, både for udseendet på dit hjem og miljøet.

Erstat dine døre og vinduer

Gamle døre og vinduer er tit rigtig dårlige til at isolere, hvilket oftest resulterer i, at man skriver op for varmen om vinteren for at holde varmen. Det betyder, at du får en højere varmeregning samtidig med, at du er medvirkende til et dårligere miljø.

Det behøver ikke at være de helt store tiltag, du skal igangsætte for at gøre en forskel. Det kan eksempelvis være at udskifte dine gamle døre med nogle nye facadedøre. Det koster på ingen måde det hvide ud af øjnene, men vil i rigtig mange tilfælde virkelig gøre en forskel. Det er et rigtig godt tidspunkt at gøre det nu, hvor det stille og roligt er ved at blive koldere i vejret.

Du kan også købe nye vinduer med god isolering. I så fald kan du købe insektnet til vinduer eller Google ’fluenet til dør’ for at finde et der passer din nye dør, så du kan lufte ud uden at skulle være bange for, at alle mulige insekter kommer indenfor.