Ventelisterne er begyndt af få et come back i andelsboligforeningerne. Der er så stor efterspørgsel på en andel visse steder, at køberne står på spring allerede inden en andel er blevet udbudt til salg. Det gør ejendomsmæglerne overflødige og øger folks lyst til selv at varetage salget og dermed spare det salær, der ellers skulle tilfalde ejendomsmægleren. Men der er selvfølgelig visse ting, man skal have styr på, når man vil stå for salget selv. Her kommer derfor nogle god råd.

Før salget

Proceduren og retningslinjerne i forbindelse med salg i en andelsboligforening er forskellige fra sted til sted. Kender du ikke retningslinjerne for din forening, vil du ofte kunne se det i vedtægterne. Det er ting såsom:

  • Hvor længe andelen skal være i intern udbud?
  • Skal man bruge eksterne ventelister?
  • Skal der laves en energimærkning, som du skal betale?
  • Skal en vurderingsmand se boligen for at vurdere eventuelle forbedringer?

Det er vigtigt at du udarbejder en prisberegning, der viser forbedringer og eventuelt inventar, der følger med.

Siden januar 2014 er der kommet nye regler i forbindelse med at sælge en andelsbolig. Man skal nu have et ”nøgleoplysningsskema”, som informerer om den udbudte bolig. Skemaet skal indeholde oplysninger om, hvordan boligens pris er beregnet. Det vil sige, en opstilling af værdien for både andel, forbedringer og det inventar, der følger med. Ved ønske om salg sender sælger dokumentation for dette til bestyrelsen, hvorefter den har 10 dage til at udarbejde skemaet. Hos mange foreninger ligger nøgleoplysninger mm. dog tilgængeligt for køberne på foreningens hjemmeside.

Annoncering af andelen

Der er mange muligheder for at annoncere, at man har sin andelsbolig til salg. Der er flere hjemmeside, hvor man kan annoncere gratis og andre, som tager et mindre beløb for at reklamere for andelsboliger. Det er også en god ide at skrive på facebook, at man har en andelsbolig til salg, der spredes budskabet hurtigt og kan nå potentielle købere på kort tid. Opslagstavler i de lokale supermarkeder er også stadig en god kommunikationsvej. Her ser købere fra lokalområdet annoncen.

Gode billeder er en vigtig del af din annoncering. Det er hovedsaglig dem, der skal sælge din bolig. Du skal sørge for at få vist alle rum og overvej ved hvert enkelt rum, hvordan det tager sig bedst ud. Har du mange møbler, kan det være en fordel at fjerne nogle af dem, når billederne tages. På den måde fremstå rummene større og mere åbne. Det er også vigtigt at billederne tages en dag, hvor vejret er godt, så der kommer så meget lys som muligt ind i rummene.

Praktiske oplysninger skal også fremgå. Det kan være rumfordeling, kælderrum, om der er mulighed for at holde husdyr, parkeringsmuligheder, om der er fælles udearealer, transportmuligheder fra stedet mm.
Det kan være yderst fornuftigt at hyre en specialiseret boligadvokat til at klare alle de juridiske opgaver i forbindelse med bolighandlen. Typisk vil køber også have en advokat med ind over og de ordner tingene indbyrdes og med foreningen og bank etc.

Ved salg og overdragelse

Der skal udarbejdes en købsaftale, når der melder sig en køber. Her skal andelens pris, forbedringer og inventar opgives samt datoen for overdragelsen. Vær opmærksom på at køberen har et antal dage til at fortryde købet. Når andelen overdrages skal køberen have andelsbeviset, andelsforeningens vedtægter og de seneste budgetter og årsregnskabet. Har foreningen en husorden skal denne også udleveres.

Andelens pris?

Det er ikke svært at sætte en pris, hvis andelen ligger i en forening, hvor der er venteliste. Så kan man jo forlange den maksimale pris. Det skal dog lige tilføjes, at det er strafbart at modtage ”penge under bordet” også selvom det er køberen, der selv foreslår det.

Ligger andelsboligen derimod i en forening, hvor det går lidt mere trægt med salget, er det straks sværere at sætte en rigtig pris. I det tilfælde kan man få en ejendomsmægler ud for at og vurdere boligen. Det er ofte ganske uforpligtende og gratis at få besøg af en ejendomsmægler. Det er også en god ide at spørge sig for i foreningen i forhold til, hvad andre andele er blevet solgt til.