Hvis du har en græsplæne derhjemme, så skal du selvfølgelig sørge for, at den bliver holdt nede og bliver vedligeholdt – uanset om den er stor eller lille. Det skal ikke være nogen hemmelighed, at det sagtens kan være et større arbejde, men hvad der dog heller ikke skal herske nogen tvivl om er, at det ganske enkelt ikke er noget, du kommer udenom at skulle gøre, da din græsplæne ellers blot kommer til at vokse vildt.

På den anden side, så er der selvfølgelig ikke nogen grund til at gøre det mere besværligt end det reelt set er. Du kan blandt andet sikre dig selv, at det går så flydende som overhovedet muligt, hvis blot du sørger for at investere i en god græsslåmaskine (eller en plæneklipper, som mange danskere også kender en sådan maskine under), eftersom en kraftfuld og effektiv maskine naturligvis vil gøre arbejdet nemmere og dermed også mere bekvemt for dig.

Det er naturligvis uhyre vigtigt, at du har en god og driftsikker plæneklipper – specielt i de perioder, hvor det er vigtigt, at græsset bliver slået flere gange om måneden. Det kan dog være en vanskelig beslutning, at skulle vælge en græsslåmaskine, da der er mange forskellige typer af græsslåmaskiner på det danske marked, men ikke nok med det, så er der også et væld af forskellige modeller, du skal vælge mellem. Det kan være svært, men du må bestemt ikke forhaste beslutningen.

Hvis du har bestemt dig for, at det er ved at være på tide, at du investere i en ny græsslåmaskine, så skal du naturligvis også være opmærksom på, at der er mange parametre, du skal tage højde og du skal ligeledes også være forberedt på, at du skal holde fokus på at vælge den helt rette model for dit vedkommende. Hvis du er i tvivl om hvilken maskine, der er det rette valg for dig, så kan du med garanti finde inspiration i vores græsslåmaskine test.

Bosch Akku plæneklipper Rotak 370 LI

Rotak 370 LI er en såkaldt akku-plæneklipper, der er fremstillet af Bosch, der er én af de mest prominente producenter af græsslåmaskiner. I dette tilfælde er der tale om en model, der blandt andet kommer med en problemfri betjening, da den er blevet udstyret med et såkaldt Ergoflex-system, der er med til at muliggøre en lettere styring og ligeledes også en bedre kropsstilling, når du skubber maskinen. Ydermere, så er det selvfølgelig også en maskine, der giver dig en helt særlig frihed, eftersom du ikke er begrænset af en ledning, hvorfor der ikke er noget kabelkaos, du kan blive fanget i.

Rotak 370 LI fra Bosch er desuden også en særdeles præcis maskine, hvilket er ensbetydende med, at den kommer med en helt unik plænekam, der er i stand til at klippe plænen helt perfekt ud til kanten. Ikke nok med det, så kan du også være sikker på, at maskinens motor er i stand til at klippe selv højt og vådt græs. Motoren er drevet af et stærkt lithium-ion-batteri, der ikke blot er med til at sikre, at den er særdeles effektiv, men samtidig er den også kraftfuld. Derfor skal du heller ikke være bange for, at græsslåmaskinen ikke kan klare din græsplæne.

Den samlede batteriladetid lyder på blot 140 minutter, hvilket naturligvis også er ensbetydende med, at det tager relativt kort tid at lade maskinen op, så den er klar til brug. Lithium-ion-batteriet giver en spænding, der lyder på 36 V og du er samtidig også garanteret, at du kan opnå en høj effektivt og en kraftfuld fremgang. Maskinen har en god klippebredde, der lyder på 37 cm. og samtidig har den også en samlet græsboksvolumen, der lyder på 40 liter, hvilket naturligvis er ensbetydende med, at du kan klippe meget græs, inden du skal tømme græsbakken på din Rotak 370 LI fra Bosch.

Black & Decker (B&D) akku plæneklipper 36V

Her er der ligeledes også tale om en el-dreven græsslåmaskine, der er blevet udstyret med et særdeles stærkt 36 Volt Li-Ion-batteri, hvilket er ensbetydende med, at du kan bruge denne græsslåmaskine fra Black & Decker (der desuden har modelnavnet CLM3820L2-QW) uden at skulle tænke på, at ende med at blive viklet ind i et kabelkaos eller skulle blive forstyrret af en meget larmende benzinmotor. Der skal ikke lægges skjul på, at der er tale om en maskine, der er perfekt til en haveejer med en plæne, der har et areal, der lyder på op til 500 m2, hvilket er de fleste almindelig haver.

Det skal naturligvis også nævnes, at maskinen bliver leveret med to batterier, hvilket er ensbetydende med, at du hurtigt kan skifte til et nyt batteri, hvis du er i gang med at slå græsplænen og det første batteri løber tør for strøm. I denne forbindelse skal det naturligvis også nævnes, at hvert af de to batterier har en ladetid, der lyder på cirka 1 time, hvilket giver en drifttid pr. batteri, der lyder på 30 minutter. Det betyder også, at du kan lade begge batterier lade op på samme tid i en times, hvorefter du har mulighed for at slå græs i en time efterfølgende.

Denne græsslåmaskine kommer med en klippebredde, der er meget ens med den model, der er blevet beskrevet ovenfor, eftersom den har en samlet bredde, der lyder på 38 cm. Ydermere, så skal det selvfølgelig også nævnes, at den er blevet udstyret med en såkaldt opsamlerpose, der har en samlet volumen, der lyder på 36 liter, hvorfor du bestemt har mulighed for at slå store dele af en græsplæne på 500 m2, inden opsamlerposen skal tømmes for græs. Du har desuden også mulighed for at justere på klippehøjden, så din græsplæne bliver efterladt i lige netop dén højde, du foretrækker at den skal.

AL-KO Classic 4.65 P-B plæneklipper

Hvis du er af den opfattelse, at en græsslåmaskine med en el-dreven motor ikke er det rette valg for dit vedkommende, så kan du med fordel vælge at se nærmere på AL-KO Classic 4.65 P-B, da der her er tale om en model, der kommer med en benzindreven motor. Mere specifikt, så er græsslåmaskinen udstyret med en kraftfuld og effektiv motor, der gør det muligt for dig, at slå græsset i haver med et samlet areal, der lyder på helt op til 1000 m2. Det anbefales dog, at du udelukkende vælger denne maskine, hvis arealet af din have lyder på 500 m2 eller derover.

AL-KO Classic 4.65 P-B er en rigtig god maskine for dig, der foretrækker at kunne investere i en relativt billig græsslåmaskine, men samtidig skal du naturligvis også være opmærksom på, at der findes mange andre modeller, der har flere funktioner og en større motor. Der er f.eks. tale om en model, der hverken er muligt at gøre selvkørende eller kommer med hverken variabel hastighed eller el-start. Den har dog en klippebredde, der lyder på intet mindre end 46 cm. Det betyder også, at du hurtigt kan blive færdig med at slå græsset, da klippebredden selvfølgelig gør det hurtigere.

Du skal selvfølgelig også være opmærksom på, at AL-KO Classic 4.65 P-B kommer med en stor græsopsamler, der kan rumme intet mindre end 65 liter. Det er selvfølgelig også ensbetydende med, at der er god plads til opsamlet græs i beholderen, og dermed skal du heller ikke bekymre dig om, at du skal rende og tømme beholderen hele tiden, når du skal klare dit arbejde i haven. Den er desuden udstyret med høje baghjul, der selvfølgelig er med til at sikre, at maskinen ikke ender med at sidde fast i græsset eller lignende – og det gør, at du er hurtigere færdig.

AL-KO Classic 5.15 SPE-A Plus plæneklipper

I dette tilfælde er der tale om endnu en græsslåmaskine, der kommer fra AL-KO, der – uden tvivl – er én af de største og mest prominente producenter af diverse former for havemaskiner og herunder også græsslåmaskiner. Mere specifikt, så er der tale om en model, der går under navnet AL-KO Classic 5.15 SPE-A Plus, der er én af de bedste benzin-drevne plæneklippere, som AL-KO har sendt på markedet. Maskinen fra AL-KO byder blandt andet på en klippebredde, der lyder på intet mindre end 51 cm., hvilket også er ensbetydende med, at du hurtigt kan blive færdig med at klippe din græsplæne.

Modsat den model, der er blevet beskrevet ovenfor, så er Classic 5.15 SPE-A Plus fra AL-KO blevet udstyret med elstart, hvilket også er ensbetydende med, at det er nemt og enkelt at starte maskinen, når du skal i gang med at klippe din plæne. På lige fod med den model, der er blevet beskrevet ovenfor, så er denne plæneklipper også egnet til husejere, der har et areal, der lyder på helt op til 1000 m2, men det er dog en god idé, at du udelukkende vælger at investere i denne græsslåmaskine, hvis din have har en størrelse på mere end 500 m2.

Ydermere, så skal det selvfølgelig også nævnes, at der her er tale om en græsslåmaskine, der er selvkørende, hvilket er med til at gøre arbejdet med at slå din græsplæne meget nemmere. Derfor vil du også opleve, at det nærmest bliver til en leg, hvis du vælger at investere i en AL-KO Classic 5.15 SPE-A Plus og begynder at bruge den til at vedligeholde din græsplæne. Endvidere, så skal det også nævnes, at maskinen er udstyret med høje baghjul og at der ligeledes også er mulighed for at indstille klippehøjden på maskinen, så den passer til de præferencer, du har.

WOLF-Garten A 320 E # 32CM 1200 W

Hvis du for alt i verden ønsker at slippe for at investere for mange penge i din kommende græsslåmaskine, så skal der bestemt ikke være nogen tvivl om, at du skal vælge at se nærmere på WOLF-Garten A 320 E # 32CM 1200 W. Det er nemlig en elektrisk plæneklipper, der er egnet til mindre haver, der byder på et samlet areal, der lyder på op til 250 m2 – og det vigtigste af det hele er naturligvis, at du har mulighed for at spare rigtig mange penge ved at vælge en plæneklipper som WOLF-Garten A 320 E # 32CM 1200 W sammenlignet med andre modeller.

På trods af, at du har bestemt har mulighed for at spare mange penge ved at vælge en græsslåmaskine som denne sammenlignet med én af de mange andre elektriske plæneklippere på markedet, så er A 320 E # 32CM 1200 W fra WOLF-Garten faktisk blevet udstyret med en højtydende motor, der kan producere en effekt på intet mindre end 1200 Watt. Det er naturligvis med til at sikre, at det ganske enkelt bliver til en leg at slå din græsplæne, hvis blot du sørger for, at den har et samlet areal, der ikke overskrider 250 m2, da den elektriske græsslåmaskine ellers vil få problemer.

Der skal dog ikke være nogen tvivl om, at der er mange fordele ved at vælge at investere i en elektrisk plæneklipper som denne model fra WOLF-Garten. Det er dog i høj grad noget, der handler om, at vægten af denne maskine er meget fordelagtig sammenlignet med f.eks. de benzindrevne modeller, der er beskrevet ovenfor. Ydermere, så får du også en helt anden bekvemmelighed og komfort ved at gøre brug af en maskine som denne.

Hvilken plæneklipper skal jeg vælge?

Som tidligere nævnt i denne artikel, så har du mulighed for at vælge en lang række forskellige typer af plæneklippere på det danske marked. Du kan sagtens finde plæneklippere, der er meget støjsvage og befinder sig i den billige ende, hvilket oftest vil være maskinerne med enten ledning eller batteri, men i denne forbindelse skal du selvfølgelig være opmærksom på, at en benzinplæneklipper har en helt særlig kraft, der gør, at de kan klare langt de fleste græsplæner.

Det er naturligvis også af denne årsag, at du i langt de fleste tilfælde vil være bedst stillet ved at investere i en benzindreven plæneklipper, eftersom effektiviteten og styrken ganske enkelt er i en helt anden klasse. Har du meget fokus på det økonomiske aspekt, så er det hovedsageligt plæneklippere med ledning, du vil kunne finde, mens akku-plæneklippere dog også kan findes til fornuftige priser. Vær desuden også opmærksom på, at plæneklippere drevet af en benzinmotor kræver en anelse mere vedligeholdelse end andre maskiner.

Hvis din have ikke er synderligt stort og ligeledes også er nem at komme rundt i, så vil en 230 Volt-plæneklipper med ledning oftest være tilpas. Du kan dog også vælge i stedet at opgradere til en akku-plæneklipper, hvis du ønsker at være fri for ledningen og din græsplæne ligeledes ikke er én af de mest krævende græsplæner. Har du derimod en større og mere krævende have, så vil en benzinplæneklipper være at foretrække, da den ganske enkelt er mere kraftfuld.

Hvis du er i tvivl om, hvilken type af græsslåmaskine, der er den rette for dit vedkommende, og om du derfor skal vælge en maskine drevet af et batteri, en benzinmotor eller derimod blot med strøm direkte fra stikkontakten, så skal du selvfølgelig være opmærksom på, at der findes en lang række parametre, der har relevans i denne forbindelse. Nedenfor kan du læse meget mere om, hvad du skal have fokus på, når du skal udvælge din kommende græsslåmaskine:

Størrelsen af din græsplæne

Ét af de vigtigste punkter i forbindelse med valget af din kommende græsslåmaskine er, at du sørger for at vælge din kommende maskine med udgangspunkt i din græsplænes størrelse. Nedenfor ser du en oversigt over, hvornår bestemt typer af maskiner egner sig bedst:

  • Areal på mindre end 250 m2: Elektrisk plæneklipper eller alm. håndskubber
  • Areal mellem 250 m2 og 400 m2: En mindre benzindreven eller større elektrisk plæneklipper
  • Areal på mere end 400 m2: Benzindreven plæneklipper

Indretning af din have

Det er ligeledes også vigtigt, at du sørger for at tage højde for, hvordan din have er indrettet. Hvis du har mange smalle passager, så kan det også være en nødvendighed at vælge en smal plæneklipper. Du kan dog også vælge at supplere op med en alm. håndskubber, eller derimod blot nøjes med en mindre akku-plæneklipper, hvis din græsplæne har et begrænset areal. En græstrimmer kan også være oplagt, hvis du har mange mindre passager i din have.

Hvis du – som mange andre danske boligejere – har en have, der også indeholder en række træer, blomsterbede og lignende, så er det også noget, der skal tages stilling til – du skal vælge en plæneklipper med en vis manøvredygtighed. Vælger du en akku- eller 230 V-plæneklipper, så skal de være lette og ergonomiske, men hvis du derimod ønsker at investere i en benzindreven græsslåmaskine, så skal du selvfølgelig sørge for, at den er nem at køre med.

Komfortabel og ergonomisk under brug

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at det for plæneklippere gælder, at des mere komfort, du ønsker, des dyrere vil det også ende med at blive. En motoriseret plæneklipper er naturligvis i stand til at klippe græsset på særdeles effektiv vis, men det er bestemt ikke alle modeller, der er nemme at skubbe rundt på din græsplæne. Hvis du gerne vil gøre det bekvemt og nemt for dig at slå græsset, så skal du have fokus på komforten.

I mange tilfælde vil du dog opleve, at benzinplæneklipperer er blevet udstyret med såkaldt selvtræk på enten for- eller baghjul, hvilket betyder, at du kan nøjes med at gå bagved og styre – det er selvfølgelig en fordel, da du dermed ikke skal frygte for maskinens vægt. Du skal dog være forberedt på, at maskinen udelukkende kan trække fremad på automatisk vis, så derfor vil du selv skulle have gang i musklerne, hvis du skal gå baglæns med maskinen.

Hvor meget må en plæneklipper veje?

Hvis du er af den opfattelse, at vægten er af afgørende betydning, så skal du selvfølgelig sørge for at gå efter en god akku-plæneklipper, da de både er fri for ledninger og samtidig heller ikke vejer synderligt meget – det betyder, at de er lette og dertil også vil kunne klippe græsplænen i en mellemstor have uden problemer. En sådan plæneklipper vil oftest veje mellem 10 kg. og 15 kg., hvilket er en god vægt.

Vælger du derimod at investere i en græsslåmaskine, der er drevet af en benzinmotor, så skal du naturligvis være forberedt på, at de oftest vejer mellem 30 kg. og 40 kg., hvilket er dobbelt så meget som en akku-plæneklipper. Det skyldes primært, at motoren og samtidig også en kraftigere metalkonstruktion, men der skal dog ikke være nogen tvivl om, at vægten er godt givet ud. Vægten kan have betydning, hvis du skal op og ned af trapper, skrænter eller lignende.

Du skal have fokus på lydniveauet

Der skal ikke være nogen tvivl om, at du selv har oplevet, at du bliver forstyrret på en lørdag formiddag af din nabo, der slår græsset med sin meget støjende græsslåmaskine. Oftest vil en græsslåmaskine støje mellem 70 dB og 90 dB. 70 dB er cirka svarende til en støvsuger, der kører på fuld styrke, mens 90 dB derimod er mere svarende til en knallert, der kører ved fulde omdrejninger – derfor bør du også forsøge at holde støjniveauet i bund.

Det skal selvfølgelig ikke være nogen hemmelighed, at elektriske plæneklippere ikke støjer nær så meget som en benzindreven model. Derfor er det også en rigtig god idé, at du sørger for at overveje dit behov meget nøje, da der ikke er nogen grund til at købe en støjende benzindreven græsslåmaskine, hvis behovet ikke er der. Hvis du har en mindre eller mellemstor have, som du sagtens kan klare med en akku-plæneklipper, så er der ikke nogen grund til at købe en benzin-model.

Husk på, at vedligeholdelse også er essentielt

Hvis du gerne vil sikre dig, at din græsslåmaskine fungerer optimalt i mange år, så skal den selvfølgelig vedligeholdes regelmæssigt. På en benzin-model vil der være mange dele, der kræver smørelse, og så skal du både skruer og bolte også efterspændes med jævne mellemrum – det er noget, der gerne skal gøres minimum én gang om året for at sikre, at de altid sidder spændt som de skal.

Vælger du en elektrisk plæneklipper, så er vedligeholdelsen derimod ikke nær så krævende, eftersom der er færre bevægelige dele og motoren er samtidig også indrettet helt anderledes. Derfor er det også et godt valg for dig, der ønsker at undgå at bruge unødigt meget tid på vedligeholdelse af din græsslåmaskine. Husk dog på, at det kan være en nødvendighed med en benzin-dreven græsslåmaskiner ved større arealer. En anden nyttig plæneklipper test kan du finde her.