Hvis du er vinentusiast, er der mange gode grunde til at investere i et vinkøleskab. Især hvis du ikke bor i et hjem, hvor der er optimale opbevaringsmuligheder. Det er de færreste, der har en kælder, der har den rette temperatur og fugtighed. Se her, hvad du skal være opmærksom på, når du skal investere i et vinkøleskab.

Sådan bør vin blive opbevaret

En god og eksklusiv vin kræver optimale forhold, hvis de skal opbevares i længere tid ad gangen. Men hvad er optimale forhold egentlig? Generelt set skal de opbevares ud fra følgende principper:

  • Opbevaring på omkring 12-14° C
  • Luftfugtighed på omkring 55-75 procent
  • Så duftneutralt som muligt
  • Der skal være mørkt
  • Vinen skal kunne ligge roligt

Forhold, der er yderst vanskelige at opnå i ens egen bolig, uanset om man bor i lejlighed eller hus. Det kan dog godt lade sig gøre, hvis man har en kælder, men det kræver ofte en større investering.

Er du ikke villig til at give en formue for at kunne opbevare din vin, er du nødt til at tænke i alternative løsninger. Og det er her, vinkøleskabet kommer ind i billedet. Det er det mest fornuftige alternativ til en vinkælder, men hvis det skal leve op til de faktorer, der opstillet herover, er det nødvendigt, at du vælger det helt rigtige vinkøleskab.

Hvilke vine skal du opbevare i dit vinkøleskab?

Det første, du skal gøre, inden du køber et vinkøleskab, er at vælge, hvilke vine du vil opbevare. Du kan i princippet gemme alle vine, men vine til under 100 kroner skal som regel drikkes inden for 2 år, og dem kan du sagtens opbevare uden et vinkøleskab.

Har du derimod dyrere og mere fine vine, kræver det andre forhold, hvis de skal udvikle sig og blive bedre. Her er der altså tale om samlervine og auktionsvine, der ofte stammer fra Amarone, Barolo og Brunello di Montalcino i Italien, Bordeaux, Bourgogne og Rhône i Frankrig samt andre steder i verden, der producerer kvalitetsvine.

Hvilket vinkøleskab skal du vælge?

Der findes forskellige typer af vinkøleskabe, og der er fordele og ulemper ved alle typer. Generelt er det en god idé, hvis du har styr på din viden omkring vin, inden du investerer i et vinkøleskab. Du skal vide, hvad det skal bruges til, samt hvordan de forskellige vintyper skal opbevares. Du finder kan styrke din viden om vin her. Herunder følger en kort gennemgang af dem.

Fritstående vinkøleskab: Dette køleskab har en stor fleksibilitet, fordi det kan placeres næsten hvor som helst i dit hjem. De fås med enten én eller flere temperaturzoner, så du kan opbevare forskellige vintyper i det.

Vinkøleskabe til indbygning: Hvis du gerne have et vinkøleskab, der kan bygges ind i køkkenskabet eller andre elementer, så fås de også. Det anbefales, at du ikke får det placeret i direkte sollys, op ad en varmeproducerende enhed, ved siden af opvaskemaskinen elle andre elementer, der kan forårsage rystelser.