Der er rigtig mange danskere, som kommer hjem fra en afslappende ferie og møder et syn af smadrede vinduer, gennemrodede sager og et stort rod. Det er resultatet af et indbrud, som rammer mellem 30 og 40.000 familier om året.

Den helt store højtid for indbrud i hjemmet er i sommerferien – det er her, hvor de fleste er langt væk hjemmefra, så tyve har frit slag.

Men du kan rent faktisk gøre rigtig mange forskellige ting for at forebygge indbrud i din bolig, inden du pakker kufferten og drager afsted på ferie. Det kaldes at indbrudssikre – og er helt sikkert noget, du bør overveje at læse mere om, hvis du skal forlade hjemmet og drage på ferie i den nærmeste fremtid.

Herunder vil vi give nogle gode råd, som kan få dig langt hen ad vejen, når det handler om at indbrudssikre boligen.

Få det til at ligne, at I er hjemme

Den vigtigste ting du kan gøre, er at få det til at ligne, at I endnu er hjemme i huset. Dette kan I gøre på forskellige måder.

Belysning

Hvis alt lys er slukket i boligen døgnet rundt, signalerer det stærkt, at der ikke er nogle hjemme. Det samme gør det, hvis lyset netop er tændt døgnet rundt. Det er mistænkeligt – der er ingen mennesker, der lever i konstant lys. Hvis du har et fjernstyret system til belysning i hjemmet, er det oplagt at bruge i dagtimerne og de tidlige aftentimer.

Lad det rode

Normalt er der ikke pletfrit i hjemmet, når man er hjemme. Der er typisk en god balance mellem roderi og renlighed. Typisk ligger børnenes legetøj måske fremme, lidt vasketøj på gulvet og måske en kaffekande eller lign. på spisebordet. Det samme trick kan laves i haven, hvor du kan ligge lidt smårod frem som f.eks. en vandslange, bolde, trillebøre og lignende. Husk dog at låse de store haveredskaber inde.

Lav en aftale med naboerne

Den letteste måde at få det til at ligne, at der er nogle hjemme er, hvis der rent faktisk er nogle “hjemme”. Har du et godt forhold til naboerne, kan du få arrangeret nabohjælp. Dette kan f.eks. bestå af at de fjerner skrald, tømmer postkassen, går indenfor og tænder lys et par gange eller f.eks. parkerer sin bil ved jeres hus i stedet for eget.

Viderestil fastnet (hvis I stadig har den slags)

Anvender I stadig fastnettelefon, anbefales det stærkt at viderestille den, hvis det er nummeret, som er fast tilknyttet boligen. Lad den gå videre til jeres mobiltelefon eller ferieboligen.

Lad vær med at afsløre jer selv

Den største fejl som de fleste begår er, at de nærmest proklamerer, at de ikke er hjemme længere. I stedet for at uploade billeder fra jeres ferielejlighed i Tyrkiet til Facebook, bør I sende dem direkte til personerne, som har interesse i at se dem. Hvis du begår denne fejl, er der også en masse bøvl med forsikring, som du kan ende i, i tilfælde af indbrud i hjemmet. Det er altså no-go at uploade feriebilleder til de sociale medier, mens man er langt hjemmefra.

Derudover bør I også gemme værdigenstande væk, så de ikke er synlige fra gaden af. Selvom det sjældent er en enkelt genstand som gør, at indbruddet falder i jeres bolig, er det fjollet at tage chancen ved at lade dem ligge fremme. Det vil altså sige, at tablets, smykker, kontanter, laptops osv. skal gemmes væk fra vinduer.