Sådan kan du undgå og bekæmpe skadedyr i kloak og hjem

De milde temperaturer, som har præget det danske vejr gennem både december og januar, har betydet, at rotter og andre skadedyr har haft de bedste og mest optimale muligheder for at yngle og blive til flere – og det går stærkt! Du kan dog med en blanding af gode husmandsråd, sund fornuft og professionel hjælp imødekomme problemet og bekæmpe både nuværende rotter og deres udvikling til mange på kort tid.

Rotter yngler og øger bestanden til foråret

Det er for de fleste almen viden, at rotter søger tilflugt ved tildækkede og lune steder som f.eks. kældre eller skure, men den milde vinter, som de seneste måneder har været over Danmark, betyder, at rotterne nu i langt højere grad kan finde sig i at skulle være udendørs. At rotterne nu ikke længere behøver lede længe efter varme tilflugtssteder betyder, at de hurtigere og mere effektivt kan yngle, og selvom rotter også normalt formerer sig ekstremt hurtigt, kan de i år have skruet tempoet endnu mere op, og det kan vise sig, at rottebestanden landet over vil være på noget af det højeste til foråret. Rotterne vil dog til tider stadig forsøge at trænge indendørs, og de kan leve tæt på mennesker uden at blive opdaget. Det kan derfor være en god idé at tage affære og forsøge at bekæmpe rotterne både før, under og efter, at de har besøgt din ejendom.

Det kan du selv gøre

Der findes en række af forskellige almene råd til, hvad du som hus-, lejlighed- eller haveejer selv kan gøre for at bekæmpe rotter – både før, under og efter. Her gælder det f.eks. at være opmærksom på at undgå madrester i haven og på andre åbne områder samt sørge for en tillukket og tæt kloak, som ikke giver rotterne mulighed for en nem vej indendørs. Rottefælder til hjemmet findes der mange former af, og disse kan også være gode, hvis det er bekræftet, at der er rotter i sigte. Men hvis du virkelig vil til bunds i, hvordan, hvorfor og hvornår du har fået rotter, kan professionel TV-inspektion og kloakservice give dig de bedste resultater.

Lad professionelle stå til rådighed

Hvis du har opdaget, at der er rotter i dit hus, i din have, i din lejlighed eller blot nær din grund, kan det være en god idé at tilkalde en professionel skadedyrsbekæmper. Hvad der dog giver endnu bedre mening er at få afklaret og lokaliseret rotteproblemet. Hos Gudenåens Kloakservice arbejdes især med TV-inspektion og røgprøver, når det gælder rotter, og ved hjælp af disse metoder, kan rotters indgang til en kloak lokaliseres. Der kan spærres for eventuelle huller eller åbninger, og dette betyder, at du ikke længere behøver bekymre dig om, hvorvidt din ejendom er rottesikret. Du kan læse mere om TV-inspektion her.

At gå på kompromis kan have konsekvenser

Hvis du frygter, at du har rotter, har opdaget rotter i din kloak eller tænker, at der på et tidspunkt har været rotter på besøg hos dig, kan det have fatale konsekvenser, hvis ikke du handler. Rotter kan efterlade spor – som f.eks. urin – der indeholder sygdomme, som også er farlige for mennesker, og desuden vil en rotte være en bakteriebombe, som du på ingen måde vil ønske at få ind i dit hjem. At gå på kompromis med bekæmpelsen af skadedyr er derfor noget, som ingen burde gøre, og det kan altid være en god idé at kontakte professionelle for hjælp, når uheldet er ude.